Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Ódor Lajos miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével találkozott. Megvitatták Szlovákia Európa-párti orientációját, a közös értékeket, a szabadságot és a jogállamiságot. Szó esett a helyreállítási terv végrehajtásáról, valamint az ukrajnai mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos megoldási törekvésekről is.

 

„A helyreállítási terv katalizátora a rendszerszintű változásoknak az országban, és több vitathatatlan sikert ért el. Most fontos, hogy ne hagyjuk abba, hanem folytassuk a megkezdett munkát. Jelenleg folyamatban van a helyreállítási terv hosszú távú, tervezett frissítése, és még számos nyitott kérdést kell megvitatni az Európai Bizottsággal, különösen a REPowerEU új zöld fejezetével kapcsolatban”

 

– mondta a miniszterelnök.

 

 hirdetes_400x285  

Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettessel együtt arról tájékoztatták a Bizottság elnökét, hogy Szlovákia számára kulcsfontosságú, hogy idén kérje a harmadik kifizetést.

 

Az egyes mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalával kapcsolatban a miniszterelnök megerősítette, hogy a partnerekkel közös és legjobb megoldást kell találni. Szükségesnek tartja azt is, hogy az EB mérlegelje fenntartásainkat. „Célunk elsősorban az ukrán termékek harmadik országokba történő exportja, a Bizottságtól újabb közös eljárás előterjesztését várjuk” – zárta szavait.

 

Kijelentette, Szlovákia továbbra is támogatja az ún. szolidaritási folyosókat, amelyek segítik Ukrajnát a mezőgazdasági termelés exportjában, és megakadályozzák az élelmiszerválságokat a harmadik világ országaiban.

 

Megismételte, hogy Szlovákia Ukrajna EU-integrációjának egyik támogatója. „A stabil és fejlett Ukrajna stabil és fejlett Szlovákiát jelent” – húzta alá Ódor, aki szerint Szlovákia rendelkezik a reformokkal és az integrációs folyamattal kapcsolatos tapasztalatokkal, és ebben segíteni kíván keleti szomszédjának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!