Nyitókép forrása: framatome.com

 

Szlovákia az áramtermeléssel összefüggő nukleáris fűtőanyagok beszerzésének diverzifikációja kapcsán Franciaországgal fog együttműködni – közölte a Szlovák Villamosművek (SE). A diverzifikáció tekintetében úgy vélik, hogy kulcsfontosságú az a memorandum, amelyet szerdán írt alá a Villamosművek a francia Framatome vállalattal Emmanuel Macron francia államfő szlovákiai látogatásának apropóján.

 

„A szlovákiai atomerőművek kulcsfontosságú pillérei a nemzeti energiabiztonságnak. A nukleáris fűtőelemek diverzifikációjának bebiztosítása az apátszentmihályi és a mohi atomerőművek működéséhez egyike a legfontosabb feladatoknak. Nagyon örülök, hogy ezen a téren a Framatome-mal foghattunk össze más VVER 440-es reaktorokat működtető európai üzemeltetők mellett”

 

nyilatkozta Branislav Strýček, a Villamosművek főigazgatója.

 

A Framatome Szlovákiával és más európai partnerekkel együttműködve 100 százalékban európai fűtőelemek létrehozásán dolgozik az orosz gyártmányú VVER 440-es reaktorok számára. A szerdán aláírt nyilatkozat pedig további területeket is megnyit az együttműködés előtt az atomerőművek működtetését, karbantartását, modernizációját, bővítését illetően. A Framatome korábban is részt vállalt a szlovákiai nukleáris projektekben, tőlük származik a mohi atomerőmű új 3-as és 4-es blokkjának ellenőrző és irányító rendszere.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia búcsút int(het) az orosz nukleáris fűtőelemeknek. Már sejteni lehet, melyik ország lesz az alternatív beszállító…

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!