Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Ukrajnának olyan békére van szüksége, amely teljesíti az ukrán nép azon jogát, hogy saját maga döntsön a jövőjéről. Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta szerdán, május 31-én a Globsec pozsonyi biztonsági konferencián mondott beszédében.

 

Szerinte az ukránok tudják, hova tartoznak, mégpedig az Európai Unióhoz. Kiemelte bátorságukat és elszántságukat, amelyet a több mint egy éve tartó háborús konfliktusban tanúsítanak.

 

„Ukrajnának olyan békére van szüksége, amely nem jutalmazza az agresszort, és egyben teljesíti az ENSZ Alapokmányának elveit”

 

 hirdetes_400x285  

– mondta.

 

Új kezdeményezést mutatott be a Nyugat-Balkán számára

 

Új kezdeményezést is bemutatott a nyugat-balkáni országok számára azzal a céllal, hogy segítse őket az európai uniós tagság felé vezető úton. „Szeretnénk átadni az EU-tagság előnyeinek egy részét a Nyugat-Balkán lakosainak” – mondta.

 

Elmondása szerint az új terv négy pilléren nyugszik – közelebb vinni a Nyugat-Balkánt az EU egységes piacához, a térség gazdasági integrációjának elmélyítése, a fontos reformok folyamatának felgyorsítása és a pénzügyi támogatás növelése az előcsatlakozás keretében.

 

Az EB vezetője szerint az Unió nagy lépést tesz a nyugat-balkáni országok felé. „Tisztában vagyunk vele, hogy nem elég csak az EU-n kívüli barátainkra várni. Felelősséget kell vállalnunk azért, hogy az EU-tagságra törekvő tagokat sokkal közelebb hozzuk magunkhoz” – mondta.

 

Von der Leyen emlékeztetett az EU támogatására ezen országok számára, beleértve az új infrastruktúra kiépítését, és felhívta a figyelmet arra, hogy néhányukban a közelmúltban zavargások alakultak ki. „A közelmúlt feszültségei természetesen aggasztóak. Felszólítok minden felet, hogy fejezzék be a konfrontációt, és tegyenek intézkedéseket az egyensúly helyreállítására” – tette hozzá.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!