Nyitókép: SITA/ Jakub Julény

 

Nincs jobb biztonsági garancia sem Szlovákia, sem Ukrajna számára, mint a NATO-tagság – mondta Miroslav Wlachovský, a szlovák diplomácia vezetője a NATO-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Oslóban.

 

„Az ukrán nők és férfiak megérdemlik a békés életet. Mind Szlovákia, mind keleti szomszédunk számára nincs jobb biztonsági garancia, mint a szövetségi tagság. És az is érdekünk, hogy Ukrajna egyszer megkapja ezeket a garanciákat. Mert ez az egyetlen biztosíték arra, hogy a határainkon túli háború borzalmai nem fognak megismétlődni”

 

– jelentette ki Wlachovský.

 

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már a 2008-as bukaresti NATO-csúcson ígéretet kapott a szövetségi tagságra.

 hirdetes_810x300  

 

A csütörtökön véget ért kétnapos oslói tárgyalások fő témái a szövetségi döntések előkészítése volt a júliusi Vilniusban tartandó csúcstalálkozóra, valamint a NATO és Ukrajna közötti politikai kapcsolatok fejlesztése, különös tekintettel a további segítségnyújtásra. A miniszterek megvitatták azt is, hogyan kell megerősíteni a NATO keleti szárnyát, beleértve Szlovákiát is.

 

„Úgy gondolom, hogy a júliusi vilniusi csúcson új fejezetet nyitunk Ukrajna és a NATO közötti politikai és gyakorlati kapcsolatokban” – tette hozzá a szlovák diplomácia vezetője.

 

Wlachovsky kijelentette azt is, hogy ő és a miniszterek megállapodtak abban, hogy továbbra is mindenre kiterjedő segítséget nyújtanak Ukrajnának katonai, politikai, pénzügyi és humanitárius téren, hogy az továbbra is megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.