Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Szlovákia követheti Magyarországot, és az Európai Unió problémás gyermekévé válhat – figyelmeztetett Zuzana Čaputová szlovák államfő a Politico portálnak adott interjújában.

 

Čaputová elmondta, aggasztja a dezinformáció szlovákiai terjedése, és hogy a közelgő őszi parlamenti választások alááshatják azt a támogatást, amelyet Szlovákia mutat Ukrajnának.

 

Ha a választások után populista pártok vezetik majd a kormányt, Szlovákia álláspontja „jobban hasonlíthat majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök külpolitikájához” – mondta az elnök.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia bebizonyította, hogy Ukrajna erős támogatója, és például MiG-29-es vadászgépeit is átadta az ukrán erőknek.

 

„A szeptemberi választások előtti felméréseken azonban az Ukrajna katonai támogatásának megszüntetését szorgalmazó, ellentmondásos volt miniszterelnök, Robert Fico vezette populista Smer-SD párt vezet”

 

– írja a Politico.

 

A portál ugyanakkor rámutatott, hogy Szlovákiában is kedvező a helyzet az orosz narratívának. Megemlíti a GLOBSEC civil szervezet felmérését, amely szerint a szlovákok mindössze 40 százaléka gondolja úgy, hogy Oroszország közvetlenül felelős az ukrajnai háborúért. Összehasonlításképpen a szomszédos Lengyelországban 85 százalék véli így.

 

Ennek kapcsán Čaputová kijelentette, hogy Szlovákia nagyon nehéz időszakot él át. „Nemcsak társadalmunk polarizálódását, hanem széttöredezettségét is látom” – mondta. Ugyanakkor rámutatott, hogy Szlovákiának orosz dezinformációs kampánnyal kell szembenéznie, és „fiatal demokráciaként” sebezhetőbb.

 

Čaputová úgy gondolja, hogy egyes szlovák politikusok is szerepet játszottak a dezinformációk terjesztésében. „Egyes politikai vezetők, köztük parlamenti képviselők, közvetlenül a parlamentben, a médián keresztül terjesztik az ilyen jellegű információkat” – mondta.

 

Az elnök asszony úgy véli, hogy az orosz narratíva sikere a szlovák társadalom egy részénél a „közös szláv gyökerekhez való pozitív hozzáállásban gyökerezik”. Emellett szerinte „a demokratikus politikai vezetők kommunikációs hibái” is okolhatók.

 

Az államfő szerint sok szlovákiai polgárnak egyszerűen elege van a sorozatos válságokból, amelyekkel a társadalomnak szembe kellett néznie. „Ezért dühösek és frusztráltak az emberek” – véli Čaputová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.