Nyitókép: thinkstockphotos.com

 

Februártól áprilisig mintegy 4,1 millió euró értékben vittek ki illegálisan gyógyszereket Szlovákiából. Főleg citosztatikumokról, immunszuppresszánsokról és immunglobulinokról volt szó – tájékoztatott az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL).

 

Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Eperjes és Kassa megye 17 gyógyszertárban regisztráltak gyógyszerexportot. „Célzott ellenőrzéseket végeztünk a Szlovák Köztársaság teljes területén, miközben az említett gyógyszertárakban igazoltuk az illegális külföldi exportot” – magyarázta Peter Potúček, a ŠÚKL igazgatója.

 

A ŠÚKL tájékoztatása szerint a gyógyszertárak hamisított orvosi receptek vagy újrafelhasznált receptek alapján rendeltek gyógyszereket az úgynevezett sürgősségi rendszerből. Ezzel egyidejűleg a gyógyszertárak a beszerzett gyógyszereket továbbértékesítés céljából más gyógyszertáraknak közvetítették.

 hirdetes_810x300  

 

„A nemzeti ellenőrző rendszer révén, amely konkrét adatok alapján lehetővé teszi minden egyes gyógyszercsomag mozgásának nyomon követését, kiderült, hogy a gyógyszereket külföldre exportálták”

 

– tette hozzá Potúček.

 

A ŠÚKL az egészségügyi minisztérium által meghatározott törvényes büntetés felső határának megfelelő pénzbírság kiszabását javasolja.

 

„A Szlovákiából külföldre irányuló illegális reexport gyanúja ügyében a gyógyszerek korlátozott elérhetősége idején, ami hozzájárult a szlovákiai gyógyszerhiányhoz, a ŠÚKL felderítésének súlyossága miatt az illetékes kerületi ügyészség fog eljárni a Szlovák Köztársaság Főügyészségének felügyelete alatt”

 

– jelentette be Maroš Žilinka főügyész.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.