Nyitókép: SITA

 

Június 6-án, kedden Pozsonyban kerül sor a B9-es országok elnökeinek nyolcadik csúcstalálkozójára. Zuzana Čaputová államfő meghívására a szlovák fővárosba érkezik Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Lengyelország és Románia elnöke. A megbeszélésen részt vesz Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szövetség (NATO) főtitkára is.

 

A pozsonyi várban a vezetők számos, térségünk, köztük Szlovákia biztonságával kapcsolatos témáról, valamint az Ukrajnában zajló orosz katonai agressziónak konkrétan a kelet-európai országokra gyakorolt ​​hatásáról tárgyalnak.

 

 hirdetes_810x300  

Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatása szerint a csúcs hivatalos megnyitója 11:20-ra várható. Ezt követően beszédet mond Zuzana Čaputová államfő, Románia elnöke, Lengyelország elnöke és a NATO főtitkára, majd plenáris ülés következik.

 

A Bukaresti Kilencek vezetői 2015 óta rendszeresen találkoznak, hogy a rendes NATO-csúcstalálkozó előtt összehangolják álláspontjukat. A B9 csoport Lengyelország és Románia elnökének kezdeményezésére jött létre, a vezetők első találkozójára Bukarestben került sor.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!