Nyitókép: Facebook/ Polícia SR – Trenčiansky KR (a kép illusztráció)

 

Idén eddig több mint 8600 illegális bevándorlót regisztrált a rendőrség, akik a schengeni külső határt átlépve Magyarországon keresztül jutottak Szlovákiába. Többségük (92 százalék) szíriai állampolgár. A külföldiek menedékjogot nem kérnek és nem is hajlandóak Szlovákia területén maradni, mondván: nyugat-európai országokba próbálnak eljutni – tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón.

 

A szíriaiak a hatályos európai jogszabályok értelmében nem utasíthatók ki, mert hazájukban háborús állapot van, és oda nem lehet őket visszatoloncolni – állítja a rendőrség.

 

„Az útvonaluk többnyire Szerbia, kisebb mértékben Románia területéről Magyarországon és Szlovákián keresztül vezet a célországok felé, amelyek elsősorban a Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria és Hollandia”

 

– közölte a rendőrség. A határon illegálisan átlépő személyeket a rendőrség a nemzeti és európai információs rendszerekben ellenőrzi. „Ezeken kívül más mechanizmusokat is használunk” – teszik hozzá – „amelyeknek köszönhetően megbízhatóan azonosítani tudjuk a származási országukat”.

hirdetes

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!