Nyitókép: TASR/Lukáš Grinaj

 

Az állandó lakhelyen kívüli szavazáshoz már csak szeptember 8-ig lehet szavazókártyát igényelni e-mailben vagy levélben. A szavazókártyát személyesen legkésőbb a parlamenti választást megelőző napon, azaz szeptember 29-én lehet kiállítatni – hívta fel a figyelmet a belügyminisztérium.

 

A választókártyát a választópolgár állandó lakóhelye szerinti önkormányzattól kell igényelni. A kártyával Szlovákiában bárhol lehet szavazni.

 

Az önkormányzatok augusztus 16-án kezdték meg a kártyák kiküldését. A hivatalos hirdetőtáblán és a honlapon – amennyiben van ilyen – kötelesek voltak közzétenni azt az e-mail-címet, amelyre a polgárok a kártyakiállítási kérelmüket küldhetik.

 hirdetes_810x300  

 

Amennyiben a választópolgár e-mailben vagy levélben igényel igazolványt, az önkormányzat – ha a kérelemben más címet nem ad meg – legkésőbb a kérelem kézbesítését követő három munkanapon belül megküldi az állandó lakcímre. A szavazókártyát ajánlott levélben küldik, „saját kézbe”.

 

A választópolgár legkésőbb a választást megelőző utolsó munkanapon igényelheti személyesen a szavazókártyát az önkormányzat hivatali óráiban. Az önkormányzat ebben az esetben haladéktalanul kiállítja a szavazókártyát. Meghatalmazott személy is kérheti, legkésőbb a választások előtti napon.

 

A szavazókártyát csak egyszer adják ki a választópolgárnak, elvesztése esetén az önkormányzat nem állít ki újat. Ha a választópolgár már kapott szavazókártyát, akkor a lakóhelyén sem szavazhat anélkül.

 

Szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak, ahol 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.