Nyitókép: RTVS/Screenshot from link rtvs.sk/televizia/live-1

 

Robert Fico és Richard Sulík voltak a szlovák közmédia „5 perc múlva 12” című vitaműsorának vendégei. A Matovič–Kaliňák incidenst kommentálva Fico elmondta: a Smer-SD bejelentett sajtótájékoztatót tartott, amelyet egy „lelkileg beteg ember” (Igor Matovič, megj.) zavart meg, több törvényt megsértve. Fico többször kijelentette: teljes mellszélességgel kiáll Robert Kaliňák és Richard Glück mögött, annak ellenére, hogy a média „hamis képet” fest a történtekről. Nem tervezi, hogy bárkitől is megvonja a jelöltséget. Hozzátette: a rendőrség a helyszínen volt, de nem lépett közbe, ezért a városi rendőrségnek kellett közbelépnie.

 

„Saját magunk teszünk rendet, ha a rendőrség képtelen erre”

 

– közölte a Smer-SD elnöke. Vitapartnere, Richard Sulík elutasítja Fico állításait, miszerint fizikai erőszakkal kéne rendet tenni. Aláhúzta: a politikát nem ököllel csinálják, az erőszak nem megoldás a politikában sem.

 

Sulík szerint két hét múlva a választók döntenek arról, hogy az ökölnek vagy a józan érvelésnek adnak mandátumot. Igor Matovič szellemi állapota sem ok arra, hogy ököllel oldják meg a vitás kérdéseket.

 

A választás időpontját Fico nem tartja szerencsésnek, ugyanis a kormánykörök a június és szeptember közötti időszakot az ellenzék kriminalizására használják, ahogy azt Tibor Gašpar letartóztatása is mutatja. Külön kiemelte Zuzana Čaputová elnököt és Ľudovít Ódor ideiglenesen kinevezett miniszterelnököt, aki az elnök parancsait hajtja végre. Fico a riporter nyomására sem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérnie az elnöktől, amiért korábban amerikai ügynöknek nevezte, sőt: szavai szerint Čaputová Soros Györggyel is kapcsolatban áll, ami hazaárulással ér fel.

 

A migráció kérdését érintve Sulík elmondta, hogy az állam a jelek szerint kénytelen megvédeni a határait. A határ védelme szerinte a hadsereg dolga. Fico Sulík szavait felkarolva hozzátette: a határ nyitva és a rendőrség nincs a helyszínen. Megismételte, hogy kormányra kerülésük esetén visszaállítják a határellenőrzést. Nem gondolja, hogy a migránsok a Dunán vagy az Ipolyon úsznának át, helyette egyes határátkelők ellenőrzésére koncentrálna.

 

Fico aláhúzta: mindent meg fognak tenni, hogy a migránsokat a magyar-szlovák határon megállítsák. Rámutatott, hogy míg a koronajárvány idején a katonaság és rendőrség a lakosságot zaklatta, addig a migránsokkal szemben képtelen fellépni. A riporter Magyarországot és Orbán Viktort kritizáló kérdésére elmondta, hogy a miniszterelnöknek tárgyalnia kellene Budapesttel az együttműködésről. Legkésőbb, ha a migránsok Magyarországon ragadnak, Orbán Viktornak is lépnie kell. Egyetértett Sulíkkal, hogy az államhatárokat meg kell védeni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!