Nyitókép: aktuality.sk

 

A szlovák rendőrség vádat emelt a katonai hírszerzés két korábbi vezetője, Ján Balciar és Ľubomír Skuhra, valamint a TA3 hírtelevízió volt igazgatója, Michal Gučík vállalkozó ellen. Az Aktuality.sk ma reggeli cikkében számol be a rendőrségi akcióról. Az országos rendőrfőkapitányság délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze az üggyel kapcsolatban, amely a katonai hírszerzésben elkövetett közpénzek elsikkasztásának gyanújával kapcsolatos.

 

Balciar, akiről többek között kiterjedt vagyona miatt írt korábban a szlovák média, 2016-ban került a katonai hírszerzés élére, Skuhrát váltotta a poszton. A legutóbbi, 2020. február végi parlamenti választásokat követően, amelyek után Robert Fico volt miniszterelnök szociáldemokratái (Smér-SD) ellenzékbe kerültek, Balciar lemondott a hadsereg titkosszolgálatánál betöltött vezetői posztról.

 

Tíz évvel ezelőtt a szlovák média közölt információkat a hadsereg két titkosszolgálatának egyikénél történt lehetséges vagyon elleni bűncselekményekről, melyek az első Smer-SD-kormány idején, 2006 és 2010 között történtek. Skuhra a katonai kémelhárítást, majd később a katonai hírszerzést is vezette. 2013-ban a katonai hírszerzés és a kémelhárítás egyesült.

 

Az ügy kirobbanása után Martin Glváč, a Smer-SD akkori honvédelmi minisztere cáfolta a katonai titkosszolgálat vagyonával való állítólagos machinációkkal kapcsolatos információkat. A Smer-SD a legnépszerűbb párt a jövő héten Szlovákiában tartandó előrehozott parlamenti választások előtt.

 

ČTK, Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!