Nyitókép: youtube, reprofoto

 

A Szövetség fél lábbal a parlamentben?

 

Gyimesi Györgyöt a 18-as Szövetség-Aliancia 149. sorszámával induló képviselőjelöltet a szlovák nyelvű Online Tu a Teraz kérdezte. A politikus beszélt a migránshelyzetről, annak megoldásairól és a progresszívekről. Határozott véleménye hiánycikknek számított a szlovákiai magyar politikai palettán. A választók megunták a finomkodó helyezkedéseket, a problémák égetőek, ezért határozott elköteleződést és ugyanilyen könnyen olvasható elhatárolódást várnak el a politikustól. Ezt most is megkapták, de az első olyan üzenet hangzott el, amely a szlovák választókhoz szól.

 

A politikus a 73. nyilvános fóruma után több tízezer kilométerrel a háta mögött számolt be a riporternek arról, hogy mi gyötri Dél-Szlovákiát a leginkább.

 

„Ugyanaz, ami a szlovákokat is: az áremelkedés, az energiaválság, a menekülthullám, Ukrajna határtalan támogatása, aminek kapcsán az ország másodrangú polgárai.”

 

A menekülthullámmal kapcsolatban beszámolt arról, hogy épp egy határ menti település polgármesterétől kapott két videót, az egyik azt szemlélteti, hogy mennyi szemetet hagynak maguk után a migránsok. Majd így folytatja: „Egy másik videón egy következő nagy csoport – természetesen nem nők a gyermekeikkel, hanem fiatal férfiak. Az emberek egyszerűen félnek! Félnek attól is, hogyha itt progresszív kormány fog kormányozni, mint ez a mostani „Čaputová“-kormány. Akkor ezt a 6000 migránst majd befogadjuk, és mindenki számára világos, hogy ők nem a kormánypalota előtt lesznek elhelyezve, hanem a régiókba kerülnek. Így motiváltak, hogy ezt az egészet megállítsák.”

 

Beszélt a megoldásokról is, állást foglalt a SMER által javasolt határzárral kapcsolatban:

 

„Azt valljuk, hogy a migrációt csak együttes erővel tudjuk megállítani, Magyarországgal együtt. És ha nem tudunk a határokra rendőröket és katonákat állítani, akkor egyezzünk meg Magyarországgal, és segítsünk megvédeni a schengeni határt, a szerb-magyar oldalon. Én jól emlékszem, ahogy a progresszívek kritizálták Orbán kerítését! Most pedig azért bírálják, hogy az a kerítés nem véd eléggé! Jó lenne, ha eldöntenék, hogy akkor mi az igazság!”

 

Gyimesi mellőz minden taktikázást, amelyet mások a jövőbeli politikai helyezkedés reményében most élenjáróan gyakorolnak. Nagyon határozott kritikát fogalmaz meg Brüsszel irányába azzal kapcsolatban, ahogyan a migránshelyzetet kezelik:

 

 

„Brüsszel az ún. flexibilis szolidaritást javasolja, ami nem más, mint vagy befogadjuk a migránsokat, vagy fizetni fogunk. Ez a mi esetünkben 120 millió euró évente a 6000 bevándorlóért. És mindemellett a progresszívek azt javasolják, hogy vegyük el a nyugdíjasoktól a 13. nyugdíjat, ami ugyanennyibe kerülne. Úgyhogy nyugodt lelkiismerettel arról beszélnek, hogy el akarják venni a pénzt a nyugdíjasoktól, és oda akarják adni Brüsszelnek, amely a migránsokat támogatja. Ezt abszolút elutasítjuk! Muszáj lesz a választások után gondoskodni arról, hogy ez ne következzen be!”

 

–  hangzik el végezetül egy olyan mondat, amely talán első ízben sejteti, hogy Gyimesi valóban fél lábbal a parlamentben látja a Szövetséget! Nem arról polemizál már, hogy miként lehetne bejutni, hanem hogy bejutva mi az egyik legégetőbb feladata.

 

Nem nagyon bánt kesztyűs kézzel a progresszívekkel sem, mikor azt kérdezték tőle, mit üzenne a progresszíveknek? 

 

„Ha nem akarok vulgáris lenni, akkor azt kell mondjam, hogy az, amit ők most fontosnak tartanak, az csak egy divat, és a divathullám, majd egyszer kimegy a divatból, de a hagyományos család mindig itt lesz! Egyúttal még azt üzenném, hogy az egyház már túlélte a világháborúkat, a kommunizmust, és túléli a progresszíveket is.”

 

A válaszával alátámasztotta, hogy a Szövetség a hagyományos értékek és hagyományos család elkötelezettje. 

 

A beszélgetés végén a választóknak üzent. Válaszával megérkezett a Szövetség első olyan jelöltje, aki hitelesen a szlovák választókat is mozgósítani tudja. A Gyimesi mögötti szlovák tábor sok esetben fogalmazott meg a közösségi médiában olyan üzeneteket, mint „annak ellenére, hogy magyar, őt támogatják”, illetve indított el egy hullámot, amely egyértelműen a szlovák-magyar megbékélést erősíti. A kérdést kihasználva a szlovák választókhoz szólt a szlovák interjúban:

 

„Én leginkább azoknak a szlovák választóknak üzennék, akik Dél Szlovákiában élnek, itt közöttünk, hogy szavazzanak a Szövetségre, karikázzák a 149-es számot. Az ő segítségük nélkül ezt nem biztos, hogy megcsináljuk! Ha segítenek, leginkább magukon segítenek, mivel ugyanazokon a szétvert utakon és ugyanazokba a lepukkant kórházakba járnak. Mi ebben tudunk segíteni! És végezetül, ha egy magabiztos, szuverén Szlovákiát szeretnének látni, akkor ugyanúgy a Szövetségre szavazzanak. Azoknak a pártoknak, amelyek már most bent vannak a parlamentben, az a fél százaléknyi szavazat nem számít, nekünk viszont kulcskérdés lehet!”

 

Gyimesi úgy tűnik, komolyan veszi a kampányhajrát, és az utolsó helyről kampányol ugyan, de természetes vezetői attitűdje eltagadhatatlan, amelyre a szlovákiai magyar választó már nagyon kiéhezett.

 

Az interjú itt nézhető vissza:

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.