Nyitókép: RTVS

 

Nem igaz, hogy Németország azt fontolgatja, hogy lezárja határait Csehországgal – jelentette ki Ľudovít Ódor miniszterelnök az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorában, mondván, hogy kapcsolatban áll Csehország belügyminiszterével és német partnereivel is, akik biztosították, hogy jelenleg semmi ilyesmit nem terveznek.

 

Mint a miniszterelnök kijelentette, Németország nem azon gondolkodik, hogy Csehországgal szemben határellenőrzést vezet be, hanem azon, hogy a cseh partnerekkel őrjáratokat létesítsenek a határ cseh oldalán, és pontosan azt fogják tenni, amit a szlovák rendőrök tesznek Magyarországgal.

 

Ódor szerint még a németek is tisztában vannak azzal, hogy a határok hermetikus lezárása rendkívül költséges, és nem mindig segít.

hirdetes_starlux810x300

 

„Ijesztgetni a legkönnyebb, de egyelőre minden ország megoldást keres. Amit mindenképpen meg kell tenni az az, hogy jobban megvédjük az EU külső határait”

 

– mondta Ódor.

 

Robert Fico (Smer-SD) vasárnap kijelentette, hogy a németek rendkívül súlyos, Szlovákiát érintő döntés elfogadását tervezik.

 

Fico és a határellenőrzés

 

Mint Fico kifejtette, német környezetből olyan információik vannak, hogy Németország Csehországgal a határellenőrzés bevezetését készíti elő az illegális migráció kapcsán.

 

„Az illetékes miniszter beszélt róla, Németország legfelsőbb tisztségviselői kezdenek beszélni róla, ezért arra számítunk, hogy Németország határellenőrzést fog bevezetni Csehországgal, ami azt jelenti, hogy Csehország határellenőrzést vezet be Szlovákiával”

 

– mondta Fico, hozzátéve, hogy ez problémát jelentene a migránsoknak abban, hogy elérjék a másik oldalt.

 

A sok rendőr és katona drága lenne

 

Ódor szerint az illegális migránsokkal kapcsolatban eddig még nem rögzítettek incidenst.

 

„Még mindig igaz, hogy az ide érkező migránsok elmennek. A legfrissebb számok arról tanúskodnak,  hogy a migránsokat 24 órán belül elintézik” – mondta.

 

Hozzátette: a migránsok az őrzött határokat is képesek átlépni. „Azt gondolni, hogy a határt hermetikusan le lehet zárni, tiszta mítosz” – mondta. A miniszterelnök szerint ha sok rendőrt és katonát küldenénk a határra, az nagyon drága lenne, és az emberek nagyon sokáig várnának a határátkelőhelyeken.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!