Nyitókép: Körkép.sk

 

Bemutatta az EP-listáját a Magyar Szövetség, miután szombaton döntött a párt Országos Tanácsa. A lista élén Berényi József áll, őt követi Pandy Péter, majd Orosz Örs. A további jelöltek: Patasi Ilona, Iván Tamás, Mag. Fodor Enikő, Herbácskó Anita, Mészáros Anikó, Köpönczei Péter, Marczinkó Zoltán, Klenovics Gábor, Drab Melinda, Brunczlik Viktor  Ivanecký János, Miklós László. A listán bár felmerült ilyen igény, Gyimesi György saját akaratából nem szerepel. Gyimesi elmondta, hogy ő inkább a szlovákiai belpolitikáan képzeli el a jövőjét.

 

Forró Krisztián pártelnök az Országos Tanács ülését követő sajtótájékoztatón a közelgő elnökválasztást érintve elmondta: fontosnak tartja, hogy hangot adjunk a köztársasági elnökválasztás első fordulóján, hogy a figyelem a még mindig elmaradott déli és keleti országrészekre irányuljon. Fontos témáknak nevezte a kettős állampolgárság témáját, ahogy a kollektív bűnösség megoldatlan kérdését is.

 

A Magyar Szövetség EP-listája

 

 hirdetes_400x285  

Ki kell állni a gazdáink mellett, ugyanis nem igazságos, hogy az Európai Unió más országok mezőgazdaságait segíti a saját gazdáik ellenében – húzta alá Forró. A Szövetség ezen felül kiáll Ukrajna mellett is, amennyiben az a humanitárius segélyek további szállítását jelenti.

 

Az Országos Tanács ülésének egyik sarkalatos pontja a párt EP-listája, amelyen „felkészült” politikusok kaptak helyet. A szakmaiság, de a fiatalság is megjelenik a listán – mondta Forró, hozzátéve: a jelöltek egyharmada hölgy.

 

Király Zsolt: Amikor Orosz Örs széttrollkodta a Magyar Szövetség EP-sajtótájékoztatóját

 

Berényi József beszédében kiemelte a pártprogramot érintő pontokat. Az Unió méltatása mellett megemlítette a nyilvánvaló hibákat is. Berényi elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek védelmét az Európai Bizottság visszautasította, amelyet a Szövetség elfogadhatatlannak tart. A párt ezen felül síkra száll a szexuális kisebbségek mellett, de elutasítja a propagandát. Az illegális migrációt érintve kifejtette: a kötelező érvényű migrációs kvóták elfogadhatatlanok. A Szövetség teljes mellszélességgel kiáll a gazdák mellett, ahogy a környezetvédelem is fontos téma. Ugyanakkor a Brüsszel által kívánt változások mértéke szavai szerint túl gyorsak. Az energetikai kérdést érintve Berényi József elmondta, hogy le kell válni az orosz energiafüggőségről, és át kell gondolni az atomenergia kérdését.

 

A Magyar Szövetség EP-választásokkal kapcsolatos programtézisei

 

Az orosz-ukrán háború mára presztízskérdést jelent az Európai Uniónak, ami veszélyes, mert a háború végét nem lehet látni. A szankciós politika bár hatással lehetett Oroszországra, ám nem kényszerítette kivonulásra az orosz hadsereget az ukrán területről és az uniós országok is megsínylették a progresszív-liberális döntéseket – húzta alá a listavezető. Berényi József kifejtette: ha Ukrajna megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Unióval, akkor biztosítania kell a nemzeti kisebbségek védelmét.

 

A családpolitika kérdésköre egyben lakhatási kérdés, ezért az Európai Uniónak különösen támogatnia kell a fiatal párokat. A társadalom alapja, véli Berényi, a házasság és a gyermeknevelés.

 

Bemutatta a Magyar Szövetség az EP-listáját – Berényi az élen, Gyimesi nem indul

 

Forró Krisztián a Körkép.sk kérdésére válaszolva elmondta: fontos, hogy a magyarságnak legyen hangja az EP-ben. Az elnökválasztás tétje pedig a felvidéki magyarság erejének megmutatása. Gyimesi György a Körkép kérdésére válaszolva azt mondta: mindig egyenesen és nyíltan beszél, ezért a Szövetség nem támogathat egy olyan embert, akinek gumiból van a gerince, és oda hajlik, ahova a szél fúj.

 

Hozzátette, hogy a magyargyűlölő Ivan Korčok soha sem szalasztja el az alkalmat, hogy a magyarokba rúgjon. Uniós szinten pedig az atlantista politikát képviseli, támogatja a vétójog eltörlését, ahogy Ukrajna feltétlen kiszolgálását is, ami a Szövetség számára elfogadhatatlan. Orosz Örs a válaszadást megtagadva a Körképre támadt és személyeskedésektől sem mentes mondatai után távozott a pulpitusról.

 

Király Zsolt: Amikor Orosz Örs széttrollkodta a Magyar Szövetség EP-sajtótájékoztatóját

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.