Ahogy jöttünk idefelé, már a szavazás után, kollégái kint cigiztek. Az étteremből kifelé jövet a vendégek kiabálták rájuk, hogy árulók, és eladták magukat. Egy anyuka a kisgyerekével is kiabált. Normális, rendes emberek voltak. Nem voltak berúgva. Érti őket?

 

Értem, hogy olyan kormány alakul, ami senkinek eszébe sem jutott volna. Ennek megfelelőek az emóciók, nagyon feszült a hangulat. Ebben a helyzetben meg lehet érteni az ilyen reakciókat. (…)

 

Világi Oszkár megírta a Hospodárske Novinyben, hogy stabil kormányra van szükség, és valójában esélyt sem adott a jobboldali kormánynak. Észrevette?

 

 hirdetes_810x300  

Nem olvastam a cikket, de tudom, miről beszélnek. Csak megismételhetem, hogy Világi Oszkárnak nincs semmilyen befolyása a Most-Hídra. (…)

 

Iveta Radičová azt mondta: „Bárki, aki ma összeáll a Smerrel, legitimizálja az eddigi kormányzásukat, ami komoly problémát jelent.“ Szerinte a legtisztább megoldás az előrehozott választások lennének. Mit gondol erről? 

 

Könnyebb véleményt mondani, mint döntést hozni. Egy év, két év, három év múlva, amennyiben sikerül eredményt elérnünk, visszatérhetünk erre. És még egy megjegyzés az előrehozott választásokhoz. Választások után vagyunk, tetszik vagy sem az eredmény. De nincs jogunk megismételni azokat csak azért, mert más eredményt szerettünk volna, vagy mert személyes problémát okoz számunkra a döntés. Az emberek egyszerűen úgy látják a dolgokat, ahogy döntöttek.(…)

 

Azt mondják, hogy az emberek nem bíznak a politikában. Az utóbbi héten ez drámain romlott. Mit tud tenni a kormány, hogy ez megváltozzon?

 

Az, hogy a politika iránti bizalom drámaian romlott az utóbbi napokban, az ön állítása, az ön érzése. Várjuk meg a számokat, és utána értékeljünk…

 

Megegyeztek a tárgyalásokon, hogy Malina Hedvig ügyét, mint jövendőbeli miniszter átadja Magyarországnak?

 

Meggyőződésem, hogy ezt az esetet le kell zárni. Akár ilyen formában is.

 

És ez a legjobb módszer?

 

Ebben a pillanatban úgy zárom le, hogy ezt le kell zárni, és hogy az ügy nincs a végrehajtó szerv kezében.

 

A főügyész, aki Robert Fico egykori osztálytársa még mindig ejthetné a vádat, és leállíthatná az eljárást.

 

Hiszen mondom, hogy ez nincs a végrehajtó szerv kezében.

 

Bízik a rendőrfőnökben?

 

Mindig valaki azt kérdezi, hogy hiszek-e ebben, vagy abban.

 

Ez természetes.

 

Nem ilyen kategóriákban mozgok. Ez nem arról szól, hogy hiszek – nem hiszek, bízok – nem bízok, hanem arról, hogy születik egy megállapodás, mely kötelezettségeket tartalmaz a négy párt számára.  És ezek vagy megvalósulnak, vagy nem.

 

Tehát lehet, hogy a bíróságokon változás áll be, de nem várjunk túl sokat a belügynél. Erre készít fel bennünket?

 

Nem. Várjunk, és aztán majd értékelünk. A Smernek 49 mandátuma van, nekünk 11, illetve most már csak 10. Ebben megtalálja a választ. Nemek más elképzelésem van az ideális kormányról, de száz százalékig biztos vagyok abban, hogy az ország többsége ezt másként gondolja, mint én.

 

Lehetne alkotmánybíró Peter Kresákból?

 

Nem fogok erről spekulálni. Nem tárgyaltunk erről a kérdésről.

 

Képviselőnek lett választva. Amikor Laššákovát  Mamojkával alkotmánybírónak választották,  akkor ön ezt kritizálta. Milyen különbséget lát közöttük?

 

Pontosan azt mondtam, hogy hosszútávú kapcsolatról van szó. Ha valaki független, szakemberként lép fel, az más, mint amikor valaki sokáig része egy rendszernek. De ismétlem semmilyen névről sehol nem beszéltünk, nem oldottuk é snem is oldhattuk ezt a kérdést.

 

A migránstémában a Most-Híd és a Smer nézete a legtávolabb állt egymástól.   Mit várhatunk az új kormánytól?

 

Bízom abban, hogy minimálisan a kampányretorika befejezését.

 

DenníkN – Lucia ŽitňanskáMeggyőződésünk volt, hogy a jobboldali kormány nem működött volna

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!