Mik lehetnének az új kormány prioritásai?

 

Ez egy kifejezetten politikai jellegű kérdés. Megnéztük, hogy miben maradunk el leginkább a közszférát illetően a többi OECD országtól, és azt találtuk, hogy a legfontosabb prioritások az oktatásügy, főleg az általános iskolás oktatás, az egészségügy és a munkaerőpiac. Ez nem azt jelenti, hogy a többi terület nem lenne fontos, (…), de legfontosabb különbségek a fejlett világgal szemben ezekben mutatkozott meg leginkább.

 

Van az egészségügyben elég pénz arra, hogy a nővérek fizetésemelést kapjanak úgy, ahogy azt kérik?

 

 hirdetes_810x300  

Ha az egészségügy 4 milliárdnyi közpénzből gazdálkodik, és a nővérek fizetéséről szóló viták 50 millió euróról szóltak, akkor a források kevesebb, mint egy százalékáról beszélünk. Ezek lényegtelen kérdések. (…) Ha képesek lennénk belső reformokat végrehajtani, – és meg vagyok győződve róla, hogy lehetséges, – ilyen mennyiségű pénzt egyik évről a másikra is elő lehet teremteni.

 

A nővérek még az előző kormány idején követeltek fizetésemelést. Nem volt akarat teljesíteni a kérésüket?

 

Lehet, hogy nem volt akarat, de egyúttal ez egy rendkívül igényes politikai és gyakorlati probléma, amibe senki sem akart belefogni. Erőfeszítést és munkát igényelt volna.

 

A kormány már nyilvánosságra hozta az egészségügyi prioritásait. Mennyire ambiciózusok?

 

Egyelőre csak a keretek vannak meg, nem találtam bennük semmi zavarót. Az lesz a fontos, hogy a prioritások miképp kerülnek bele a kormány programnyilatkozatába.

 

Hol vannak a legnagyobb hiányosságok az államvezetés hatékonyságát illetően?

 

Sok döntés születik megszokás, intuíció, ideológia vagy konkrét politikai illetve gazdasági érdekek alapján, és kevés születik megfontolt döntés alapján arról, hogy mit szeretnénk a köz szolgálatában elérni, és hogyan lehet azt elérni.

 

DennikN.sk, Štátny analytik Filko: v zdravotníctve sú vampíri, zo systému ich bude ťažké dostať

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!