Csáky Pál MKP-s EP képviselő és az MKP egykori elnöke szerint a Magyarország elleni kritikus jelentés (Sargentini-jelentés – szerk. megj.) megszavazása hiba volt. Elmondása szerint Magyarországon olyan dolgokat kérnek számon, amelyeket az Unió más országaiban is látunk, példaként pedig az újságíró meggyilkolását és a vietnami emberrablást hozta fel.

 

(…)

 

Hosszú kések éjszakája?

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Csáky példájából világosan lerí, hogy nemcsak a magyarországi és a szlovákiai helyzet között van különbség, hanem sokkal inkább az öreg és az új tagállamokban uralkodó viszonyok között.

 

Szlovákiában joggal kételkedünk abba, hogy Ján Kuciak és a menyasszonya gyilkosságát tisztességesen kivizsgálják-e. Ezzel ellentétben Magyarországon semmiféle kételkedés nem létezne. Ha létezne egy olyan lehetőség, hogy a gyilkosság mögött a kormánypárttal kapcsolatban álló emberek állnak, akkor Magyarországon már régen leállították volna a nyomozást.

 

A kormány által irányított médiák nagy többsége egyáltalán nem szorgalmazná a gyilkosság kivizsgálását, sőt alig foglalkoznának a gyilkossággal, s ha igen, akkor is elbagatellizálnák. A nyilvánosságot pedig arról igyekeznének meggyőzni, hogy a gyilkosság mögött a migránsok állna, sőt rosszabb esetben megpróbálnák megszégyeníteni magukat az áldozatokat.

 

Csáknynak, Orbánnak és a társaiknak részben igazuk van abban, hogy különböző országokban különböző, de ahhoz hasonló törvények léteznek, mint amit az Orbán rezsimn szemére vetnek. A jelentős különbség azonban ott van, hogy ezek a törvények eddig sehol máshol az Unióban nem alkottak olyan átgondolt és golyóálló rendszert, mint Magyarországon.

 

Ez a rendszer biztosítja a magyar kormány számára a korlátlan hatalmat, a szabad kezet az ország szétlopásánál, valamint a büntetlenséget és az elnyomást az eltérő nézetekkel kapcsolatban. (…)

 

Mivel nem bizonyos izoláló elemekről, hanem kölcsönösen egymást kiegészítő elvbéli rendszerváltozásról van szó, ezért beszélhetünk ma Magyarországon autoritatív rezsimről. És éppen ez az, ami megkülönbözteti Magyarországot az EU többi országától. (…)

 

(…)

 

Mivel intelligensek, látniuk kellene

 

Világi Oszkár nem egy tipikus Orbán-féle oligarcha. Intelligens, dolgos és a vagyonára nem csak a politikai kapcsolatain keresztül tett szert. Részben joggal építi ki annak a vállalkozónak az imázsát, akinek nem mindegy a közjólét, és igyekszik segíteni a saját régiójának.

 

Intelligens és dolgos ember hírében áll Őry Péter is. Sőt a legendás lustasága és önközpontúsága ellenére Csáky Pált is az intelligens és a mérséklet MKP-s politikusok közé sorolják.

 

Tehát az Orbán iránti szervilitásuk, vakságuk, valamint a nyilvánvalónak a tagadása nem abból fakad, hogy nem értik mi történik napjainkban Magyarországon, s hová is jutott ez az ország. Mindhárom férfi esetében az érdekekről van szó.

 

A Magyarországon uralkodó jelenlegi feltételek pénzügyi szempontból megfelelőek számukra, hiszen részesedést kapnak abból, amit a rezsim a saját klientelizmusa során összeharácsol magának. (…)

 

(…)

 

Szlovákiának szüksége van azokra a kisebbségi demokratákra, akik képesek együttműködni a szlovák demokratákkal. A szlovák demokratáknak szükségük van a magyar választók egy részére, ha egy olyan nyugati orientáltságú demokratikus kormányt szeretnének, amelyik képes valamit tenni a korrupció és az állammal kapcsolatban lévő szervezett bűnbandák ellen. (…)

 

A jelenlegi magyar pártokkal történő együttműködés a szlovák demokraták számára egyenlő lehet az öngyilkossággal. Nem azért, mert a választóikat akadályoznák a magyarok, hanem azért, mert a magyar pártok egyáltalán nem demokratikusak, és egyik sem képes kiszabadulni az Orbán-féle autokrácia befolyása alól.

 

Denník N, Peter Morvay: Slovensko potrebuje maďarských demokratov, ale kde ich nájsť?

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!