Kialakult egy illúzió, hogy Bugárék sok mindent átvettek a kormányprogramba választási programjukból. Valójában azonban csak egy jól sikerült marketinghúzásról van szó.

 

Bugár alapjában véve azt állítja, hogy követeléseik 90%-át átültették. A vicc abban van, hogy titok, valójában mi mindent kértek. Így Bugár nyilatkozata ellenőrizhetetlen. Ellenőrizni tudjuk azonban azt, hogy a párt programjából mi minden került valójában az új kormány prioritásai közé.

 

BB
Kép: Marian Jánoš blogja

A Most-Híd kulcsfontosságú programdokumentumában – a Polgári Vízió 2016-ban – több száz irányelv, javaslat és intézkedés szerepel. A Most-Híd állítása szerint a párt 41 prioritása került a kormány programnyilatkozatába.

 

 hirdetes_300x300  

Nézzük meg ezeket aprólékosabban.

 

Mit nem sikerült a Most-Hídnak érvényesítenie

 

A Most-híd választási programjának legfontosabb pontjaiból válogatok, melyeknek nyoma sincs az új kormány prioritásaiban (szek. megj. 21 van belőlük).

 

Mi az, amit állításuk szerint érvényesítettek

 

A 41 átültetett prioritás jól hangzik. Ha azonban megnézzük közelebbről, láthatjuk, hogy 11 prioritás csak üres szólam, amelyeket bármelyik másik kormány is nyugodtan átmásolhat, csak hogy megteljen a papír (….)

 

3 prioritás a Smer csontvázának tekinthető, amelyeknek már rég készen kellene lenniük, és bármilyen kormány megbirkózhat vele (…)

 

3-5 prioritás a Sieť programjának fő pontjaiból származik, és a Most-Híd nyilvánvalóan jó pontokat akar magának szerezni velük (….)

 

2 esetben kompromisszum született, sokkal kevesebbet értek el, mint ami a programjukban szerepelt (…)

 

Ezekért hagyta magát Bugár – saját szavaival élve – megvásárolni (szerk. meg. a szerző felsorol 21 pontot).

 

Trianon – önként újra aláírva

 

Öntsük tiszta vizet a pohárba, ami a prioritások 90%-nak átültetését illeti. Bugár programja csak egy kis részét emelte át, és helyezte el a jövőbeli kormány prioritásai közé. Ezenkívül, ami gond, hogy a polgári vízióban ragadt dolgok miatt sem Fico, sem Kaliňák leváltását nem kísérelte meg.

 

Könnyen lehet, hogy Bélának hála 4 évig „béke és stabilitás“ lesz. Csakhogy a Ficoval kötött békeszerződés nem válik-e végül a síremlékévé? A hasonlóan sikeres magyar tárgyalókkal ellentétbe, akik a trianoni palota termében adták meg magukat, Bugár teljesen önként írta ezt alá.

 

DenníkN – Marian Jánoš: Bugárov Trianon.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!