A Nagy-Britannia EU-ból történő kilépéséről szóló sikeres brit referendum után többé már nem lehet természetesnek és soha véget nem érőnek venni az európai integrációt. A népszavazás eredményeképpen Európa-szerte előretörtek a radikális populisták és a szélsőjobbosok. (…) Közép-Európában leginkább Szlovákiában lehet számítani hasonló referendumra.

 

Még a brit népszavazás eredményhirdetésének napján bejelentette a buzgó Marián Kotleba, hogy az ĽSNS aláírásgyűjtésbe kezd Szlovákia EU-tagságáról szóló referendum kezdeményezéséhez. (…)

 

A népszavazás előtt azonban számos akadály tornyosul – az alkotmányosságával kapcsolatos kérdésektől a teljesítés időpontjának elnöki jogkörén keresztül a népszavazásokon hagyományosan alacsony részvételig és a túlnyomóan pro-európai irányultságú szlovákiai közvéleményig. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Ha tehát a szlovák referendum sikeres lenne, mit jelent az majd Szlovákia és polgárai számára? Mi mindent veszítenénk, ha Szlovákia kilépne az EU-bó?

 

  1. Elveszítenénk tagságunkat az az eurozónában, talán még az eurót is, megtakarításaink és fizetésünk elértéktelenedne. (…)Az EU-ból történő kilépést követően az eurót csak két esetben használhatnánk nemzeti valutaként:

– Az eurozónával kötött valuta-megállapodás alapján – az eurót így használja Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán, amelyek nem EU-tagok, vagy

– egyoldalú döntéssel – így használják az eurót Montenegróban és Koszovóban.

 

  1. Az uniós alapokból való milliárdokat is elveszítenénk, az autópálya-építés gyakorlatilag leállna. (…) a 2014-2020-as programozási időszakban további 15,3 milliárd eurót hívhatunk le. Legtöbbet a közlekedésre és az informatizációra. (…)

 

  1. A szlovák exportőrök nehezebben férhetnének hozzá a piacokhoz, emberek tízezrei veszítenék el állásukat. (…) Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a külföldi beruházások 90 százaléka jó ideje az EU tagállamaiból érkezik.

 

  1. Az élelmiszer, a roamingdíjak, még a repülőjegyeik is drágulnának. (…)A kvóták bevezetésével vagy a külföldi termékek – mint amilyen a hús, tojás vagy tej – behozatalának betiltása esetén  (ami ma a külföldi konkurenciának hála európai viszonylatban mérsékelten olcsónak számít), az árszínvonal azonnali emelkedésére lehet számítani. A kisebb választék miatt romlana a minőség, hiszen konkurencia hiányában nincs szükség folyamatosan javítani [a termékek minőségén]. (…)

 

  1. Véget érne a szlovákiai állampolgárok szabad utazása Európába. (…) A határellenőrzések bevezetése a szlovák kormány protekcionista intézkedéseival együtt olyan helyzetet teremtene, amire a mai fiatal generáció aligha emlékszik.

 

A szlovák vámosok, mikor visszatérünk Ausztriából, Magyarországról vagy Lengyelországból, átnéznék a csomagtartónkat, elkérnék az áruvásárlásról szóló dokumentációt, és elkoboznának mindent, ami nem felel meg a szlovák normáknak vagy amire mennyiségi korlátozás van érvényben (…).

 

  1. Nem dolgozhatnánk vagy tanulhatnánk szabadon Európában, a szlovák diákok elveszítenék az Erasmus+ programot. A Szlovák Vállalkozói Szövetség adatai szerint ma kb. 330 ezer szlovákiai állampolgár él külföldön, akik közül 300 ezer ott dolgozik, 30 ezer pedig ott tanul.

 

A Közép-európai Munkaügyi Kutatóintézet szerint a legtöbb szlovákiai Nagy-Britanniában (64 ezer), Németországban (38 ezer), Ausztriában (25 ezer), Írországban (10 ezer) és Olaszországban (8 ezer) tartózkodik, vagyis túlnyomórészt az EU tagállamaiban

 

  1. Elvesztenénk EU-s állampolgárságunkat és minden vele járó előjogot, ki kellene cserélnünk a dokumentumainkat

 

  1. Szlovákia pozíciója meggyengülne, és kevésbé tudná hallatni a hangját.

 

  1. Szlovákia szuverenitása törékenyebbé válna, újra a hatalmi érdekek befolyásövezetében találnánk magunkat.

 

  1. Sérülne a demokrácia, a 90-es évek légköre térne vissza

 

Az EU elhagyásával évtizedes szolgaság és gazdasági hanyatlás következne be

 

DennikN.sk, Tomáš Lukačovský: O čo všetko by sme prišli, ak by Slovensko vystúpilo z Európskej únie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!