A brünni Masaryk Egyetemen sok szlovákiai diák tanul. Cseh-szlovák egyetemnek tekinti emiatt?

 

(…)Brünn természetes központ, aminek több szlovákiai diákja van, mint más cseh városnak, mert rendkívül jól megközelíthető Nyugat-Szlovákia felől. Néhány egyetemi karunkon a szlovákiai diákok teszik ki a hallgatók felét – például az informatikai karon. Nagyjából egy harmad az arányuk az orvosi karon.

 

Ez jó vagy rossz dolog?

 

 hirdetes_300x300  

Az egyetem oldaláról nézve egyértelműen jó. Meggyőződésünk, hogy Szlovákiából azok jönnek hozzánk, akik nem csak hogy teljesítik a feltételeket, de motiváltak is. Ha már úgy döntöttek, hogy nem maradnak otthon, hanem Morvaországba jönnek, sokkal motiváltabbak a tanulást illetően. (…)

 

Mennyi szlovákiai tanár dolgozik önöknél?

 

Több mint 2000 egyetemi oktatót foglalkoztató egyetemünkön 50 szlovákiai akadémikus dolgozik.

 

A legjobb szlovákiai diákok miért nem maradnak otthon, miért mennek el Angliába vagy Csehországba?

 

Az egyik oka általános – így van ez minden országban. A legjobb cseh diákok is elmennek Skóciába, Angliába, az USA-ba vagy máshova.

 

De nem jönnek Szlovákiába…

 

Nem mennek, és itt jön képbe a másik ok. Szlovákia a 90-es években szemmel láthatóan kezdett lemaradni a felsőoktatás finanszírozásában Csehországhoz képest. Nyilvánvaló, hogy a szlovák kormányok még inkább alábecsülték a felsőoktatás fontosságát, mint cseh kollégáik. Csehországban sem ideális a helyzet, de kétségtelenül sokkal rosszabb a helyzete a szlovákiai főiskoláknak. (…)

 

Ez azt is jelenthette, hogy a szlovák főiskolák kevésbé tudták magukhoz csábítani a kvalitás külföldi tanárokat, ami a minőséget rontotta. A pénzügyi nehézségek csökkentették a szlovákiai felsőoktatás attraktivitását a csehországival szemben, amely ráadásul könnyen elérhető. Egy Nagyszombatban élő szempontjából Brünnbe utazni tűrhető költséggel jár.

 

Miért van az, hogy miközben kevesebb a pénzünk, mint a cseh iskoláknak, Szlovákiában 36, míg Csehországban 28 egyetem van.

 

E tekintetben Szlovákia sokkal nagyobb hibát követett el, mint Csehország. Az egyetemek száma nem jelent semmit, az számít, mennyi diákról beszélünk. Az alulfinanszírozás mértékét nem kell feltétlenül a működtetés költségein keresztül látni, hanem inkább az infrastruktúra finanszírozásán keresztül, ahol a különbségek szemmel láthatóak. (…)

 

(…) A csehek és a szlovákok is azt mondják, az oktatásügy alulfinanszírozott.

 

Ez az OECD statisztikáiból is nyilvánvaló. A GDP százalékában mért ráfordítások nagysága és az egy diákra jutó összegek is alacsonyabbak.

 

Miért van az, hogy a szlovákiai és a cseh kormányok is keveset adnak oktatásra?

 

… a kormány nem kezdte időben szabályozni a diákok számát, inkább újabb növekedést ösztönzött, és az olló egyre jobban szétnyílt. 2009-ben jött a válság, és érthető módon lefaragták az oktatásra szánt közkiadásokat. Így még jobban megnőtt a különbség a diákok száma és a finanszírozás között. Azóta kissé közeledtek, de azon az áron, hogy a diákok száma csökken. Az egy diákra eső finanszírozás nagysága nem éri el a 2006-os szintet, most kevesebbet kapunk, mint 10 éve. Összefügg ez kicsit a válsággal is, a megoldatlan boommal, amire az országok költségvetése még nem reagált.

 

Miért ne reagáltak rá? Más területeket részesítenek előnyben?

 

A kormányzat pozíciója bonyolult, mert erős társadalmi érdekek vannak, hogy a közpénzeket inkább az egészségügyre költsék (…). Ez egy nagyon erős érdek, ami gyakran kap elsőbbséget. Aztán ott van a szociális rendszer, beleértve a nyugdíjrendszert, ami az állami költségvetés támogatását élvezi, mert a befizetett nyugdíjbiztosítás nem elég. Az egészségüggyel és a szociális rendszerrel szemben a főiskolák logikus módon veszítenek. (…)

 

Régóta tervezi a tandíj bevezetését. Miben segítene?

 

Nem vagyok a tandíj híve (…). A többi közérdekű területtel versenyezve azonban nem marad más lehetőségünk, mint elismerni, hogy az állam nem tudja finanszírozni a főiskolákon a 19 éves korosztály 60 százalékénak tanulmányait. Ez elég nagy tömeg, és az állami költségvetésnek más prioritások rovására kéne finanszíroznia. (…) Ezért nem látok más utat, mint előbb vagy utóbb bevezetni a tandíjat.

 

Mennyit kéne a diákoknak fizetni

 

Nem hiszem, hogy valaha is elérnénk a brit árszínvonalat, miszerint egy év 9000 fontba kerülne. 200 eurót tudok elképzelni szemeszterenként. Ez jelentős pénzinjekció lenne a rendszerbe, mert egy humán szakon tanuló diákra az állam nagyjából 30 ezer koronát áldoz évente, ami kevesebb, mint amit egy gimnazistára költ. (…)

 

DennikN.sk, Mikuláš Bek: Slovenskí študenti sú lepší

Nyitókép: lidovky.cz

Az interjút Veronika Folentová készítette. Az interjú alanya a brünni Masaryk Egyetem rektora, Mikuláš Bek. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!