Tibet nem volt mindig Kína része, mint ahogy azt Peking állítja. És még ha az is lett volna, a lényegen semmit nem változtat. Senki sem vitatja, hogy a tibetiek ugyanolyan különleges nemzet, mint a szlovákok. Ráadásul rendelkeznek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkező szuverén államisággal. A nemzetközi jogi normák szerint a nemzeteknek joguk van saját államot létrehozni, függetlenül attól, kivel, milyen régóta élnek egy országhatáron belül.

 

Megtagadni a tibetiektől a saját államhoz való jogot azt jelentené, mint megtagadni a szlovákoktól a jogot, hogy kiváljanak [a történelmi] Magyarországból. A mai Szlovákia mindenestre hosszabb ideig volt Magyarország része, mint Tibet Kína része.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

Épp a szlovák politikusoknak kellett volna tanúsítaniuk leginkább megértést a dalai láma és elnyomott népe iránt. Csak azt akarja, amit a mi őseink is akartak. De ehhez – a jelenlegi kormánypolitikusok között Ficotól Bugárig – több bátorságra, kevesebb képmutatásra és főleg több demokratára lenne szükség.

 

Még szerencse, hogy legalább van egy Kiskánk. A V4 hétvégi államfői csúcstalálkozója bebizonyította, hogy Kiska pozitív kivételt jelent nem csak itthon, de a régióban is. A cseh elnök kampányát bizonyára Peking finanszírozza, a magyar elnök Orbán bábja, aki csodálja a kínai állami modellt. A dalai lámát biztosan nem fogadta egyikük sem, a lengyel államfő is előbb megkérdezte Kaczinskyt, szabad-e ilyet tennie.

 

Peter Morvay: Tibeťania majú rovnaké právo na samostatnosť, ako mali Slováci právo odísť z Uhorska

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!