1968 augusztusában Csehszlovákiába visszatértek a szovjet tankok. Vasil Biľak mellett a kommunista vezetőség azon része invitálta őket az országunkba, akik féltették a szocializmus jövőjét.

 

A magyar Vasil Biľakot Gerő Ernőnek hívták. Neki könnyebb volt, ugyanis a Vörös Hadsereg jelenléte állandó volt Magyarországon. Már a felkelés első napján a katonai támogatásukat kérte az ellenforradalmi zavargások elnyomásában. A szovjet tankok 1956. október 23-án, késő este vonultak be Budapestre. Ahhoz képest, hogy a  helyzet megoldását a demonstráló erőktől várták, már a következő napon fegyveres ellenállással néztek farkasszemet. A sztálinizmus elleni harc pedig új mederbe lépett, és nemzetfelszabadító harccá változott.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Tanulság

 

A magyarországi eseményekből mindezek alapján elengedhetetlenné vált levonni a tanulságokat, és  olyan hatásos intézkedéseket fogadni el, melyek arra hivatottak, hogy megelőzzék nálunk a hasonló folyamatokat. A hangsúlyt elsősorban a fiatalokra fektették. A gyakorta megrendezett, szilárd programmal fűszerezett gyűléseken a pártbéli demagógok a diákoknak a demokrácia és a szabadság fogalmait magyarázták –  természetese pártszerű, és marxista-leninista szempontból. A legnagyobb hangsúlyt pedig a Magyarországon állomásozó Vörös Hadsereg helyettesíthetetlen és pozitív szerepére fektették. Felfüggesztve bárminemű eszmecserét.

 

(…)

 

DenníkN, Silvester Lavrík: Keby sme vedeli, čo sa dialo v Budapešti v roku 1956, mohli sme si naivné omyly v roku 1968 odpustiť

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!