November 17-ével kapcsolatban gyakran ütközik a két, egymással merőben ellentmondó álláspont azt illetően, hogy sikeres volt-e, vagy sem. (…)

 

Vegyük például a választásokat. (…) Örülhetünk, hogy hosszú ideje (…) már magunk dönthetünk az ország sorsáról. De egy héttel november 17. előtt a közelebbről szemlélve kiderült, hogy két smeres képviselőt szavazatvásárlás juttatta a parlamentbe, miközben csak a szavazati jogukat eladó polgárokat büntette meg a rendőrség. (…)

 

És így megy ez a végtelenségig. Már nem kell a hentessel barátkozni vagy lefizetni valakit a Mototechna-ban, hogy az ember húshoz vagy autóhoz jusson, mint ahogy azt régen kellett, de a legfrissebb hírek szerint minden nyolcadik háztartás már lefizetett valakit a közintézmények alkalmazottai közül, és csak kevesen hiszik, hogy ez kiküszöbölhető lenne.

 

 hirdetes_810x300  

A szabad utazás lehetőségével szembeállíthatjuk a jobb kereset érdekében történő kiutazás kénytelenségét. A szabad iskolaválasztással szemben ott vannak azon szlovákiai diákok tízezrei, akik inkább külföldre mennek tanulni, és egy részük sosem tér haza. A sajtószabadsággal szemben megemlíthetjük azt a tényt, hogy a közszolgálati televízió már x-edszer válik politikai támadások célpontjává.

 

Több tucat, ha nem több száz olyan információra derül fény évente, amelyek kétségbe vonhatják azt az irányt, amit az ország 27 évvel ezelőtt felvállalt.

 

Ezek olyan információk, amelyek kikezdik a szabadságba és a demokráciába vetett bizalmat, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy egyesek hasznos, haszontalan vagy káros értelemmel töltsék meg őket. Ezek olyan információk, amelyeket könnyen használhatnak munícióként a rendszerellenes pártok. (…).

 

Az ideális az lenne, hogy félre téve a kétségeket, az elmúlt 27 évet nagyobb távolságból szemlélnénk (…), így jobban látnánk, hogy a leírtak ellenére, mégiscsak megérte.

 

DennikN, Tomáš Gális: Korupcia zostala, hoci už netreba podplácať mäsiara či v Mototechne. Aj tak stál November za to

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!