Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják – állítja Jim O’Neill ismert brit közgazdász és csapata csütörtökön bemutatott tanulmányában.

 

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, „hozzászokik” az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A szuperbaktérium olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra.

 

A jelentés állítja, 2050-re 3 másodpercenként fog egy embert megölni a szuperbaktérium, ha addig nem tesz valamit az emberiség. A szakemberek szerint ha minden úgy marad mint eddig, visszazuhanhatunk a sötét középkorba.

 

 hirdetes_400x285  

„Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon – jelenleg 700 ezer áldozat van évente. Cselekedni kell, mert ez nemcsak több halált okoz, hanem százbillió dolláros veszteséget is jelenthet a világnak” – véli a szakértő.

 

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak – írták a szakértők. Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance követeli többek között, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

 

 

hirado.hu/faktor.hu
borítókép: faktor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!