Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, az ilyen termékeket árusító szupermarket már a második üzletét nyitja Koppenhágában.

 

Az eladás előtt megvizsgálják a terméket

 

A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első üzletét év elején, majd novemberben a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott – írta a The Guardian brit napilap online kiadásában.

 

 hirdetes_810x300  

„Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel” – mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (2,70 euró) vásárolt egy üveg olívaolajat. Egy nagymama egy üveg lekvárt vett, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra. „Az édességek száz évig is eltarthatók, mert cukor van bennük” – tette hozzá.

 

A lejárt szavatosságú élelem árusítása törvényes Dániában, amennyiben egyértelműen feltüntetik rajta, hogy lejárt, és fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt.

 

„Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e”

 

mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.

 

Groceries in a shopping cart move through a food aisle at the Tesco Basildon Pitsea Extra supermarket, operated by Tesco Plc, in Basildon, U.K., on Tuesday, Dec. 1, 2015. Many European food retailers are coming to terms with persistently low inflation as well as consumers who remain frugal yet purchase food more frequently. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

A világon évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el

 

Minden termék termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek adománya, a Wefood önkéntesekből álló csapata összegyűjti és értékesíti őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete,  a FAO novemberi jelentése szerint az élelmiszerek tömeges pazarlását generálja, hogy a szupermarketek a tökéletes küllemű termékeket preferálják és önkényesen használják a „minőségét megőrzi” jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.

 

A világon évente csaknem 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el, többet mint amennyire a világon éhező egymilliárd ember ellátásához szükség lenne – közölte a FAO.

 

MTI

Nyitókép: packageinsight.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!