Január van, ilyenkor mire kigyógyulnánk a megfázásunkból, kopogtat is a következő fertőzés. Nem lehet mindenre erős gyógyszereket szedni, sőt, sokszor nem is kell: csak elő kell vadászni a kamrából a fűszereket!

 

Fahéj

 

Régi motoros, ha fűszerezésről van szó, legtöbbünknél egy zacskónyi biztos ott hever a fűszerek között. Ideje gyógyulásra is használni! Nagyon erős antioxidáns, segíti az immunrendszer működését, gátolja a gyulladások kialakulását, így segítségével gyorsabban leküzdhetők a fertőzések. Melegítő hatású, ezért érdemes forró italokba keverni, vagy mézzel fogyasztani. Túlzásba ne vigyük, mert nagy dózisban hosszú ideig szedve a májat is károsíthatja: elég egy-két teáskanálnyi naponta.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: HáziPatika.com

 

Fokhagyma

 

Gyakran használjuk ízesítésre, kiszárítva a fűszerek között találkozunk vele, ezért kapott helyet a listában. No meg azért, mert kevés nála erősebb immunerősítő van. Legyen szó akár vírusos, akár bakteriális fertőzésről, a fokhagyma mindenen segíthet. Akinek érzékeny a gyomra, az kicsit párolja meg, vagy nyersen szétnyomva keverje kefirhez. Napi egy-két gerezd is segítséget nyújt megfázáskor, készíthetünk mézes fokhagymaszirupot, de fokhagymateát is.

 

Gyömbér

 

A másik nagyágyú megfázás ellen, kifejezetten serkenti az izzadást, csillapíthatja a lázat is. Fogyasszuk akár ételben, akár italban, érdemes utána egy órát ágyban maradni és pihenni. A gyömbéres teához forraljunk fel másfél deciliternyi vízben fél evőkanálnyi aprított gyömbért, és forrás után egy perccel húzzuk le a gázról. Keverhetünk még főzés közben egy kis borsot, mézet vagy fokhagymát is hozzá. Ha leszűrtük, és már egy kicsit langyosabb, turbózzuk fel mézzel és citromlével!

 

Fotó: mindmegette.hu

 

Szegfűszeg

 

A fahéj méltó társa, eugenol nevű hatóanyaga gyulladásgátló és érzéstelenítő hatású, még a fogfájást is képes csillapítani. Hatásosan csökkenti a gyulladást, visszaszorítja a fertőzéseket, és egy kicsit köptető hatású is. Torokfájásra, köhögésre, még arcüreggyulladásra is bevethetjük – ha a torkunk nagyon kapar, jó hasznát vesszük érzéstelenítő hatásának is. Vásároljunk bioboltokban szegfűszegolajat, és azt hígítsuk fel vízzel, vagy forraljuk fel a gyömbérhez hasonló módon egy evőkanálnyi szegfűszeget egy bögrényi vízzel, hagyjuk állni negyed órát, ízesítsük mézzel, és igyuk naponta.

 

Kurkuma

 

Keleten évezredek óta használják gyógyításra, manapság pedig végre itt Nyugaton is felfedezzük jótékony hatásait: kiválóan hat, legyen szó ízületi fájdalmakról, magas vércukorszintről vagy gyulladásos megbetegedésekről. Csillapíthatja a lázat, erősíti az immunrendszert, megöli a vírusokat. Porított változatát főzzük fel vízzel, és az így kapott teát kortyolgassuk, de ha fokozni akarjuk a hatását, keverjünk hozzá gyömbért – a két növény nem véletlenül rokon, együtt nagyon hatásos kombinációt jelentenek a nátha ellen.

 

Fotó: Huffington Post

 

Rozmaring

 

Antibakteriális hatású fűszernövény, hatásosan csökkenti a gyulladásokat. Megtalálhatjuk természetes gyógymódot alkalmazó teakeverékekben, de önállóan is fogyaszthatjuk. Csökkenti a fejfájást, a gyomorfájdalmakat is enyhíti, frissít, úgyhogy inkább reggel vagy napközben érdemes teaként inni.

 

Forrás: ridikul.hu

Nyitókép: greenmarkorganic.hu

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!