Minden tea jót tesz, de azért vannak különbségek. Önnek melyik a kedvence?

 

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Bár a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban abból is több mint 3000 féle változat létezik. A klasszikus gyógyteák és a gyümölcsteák mellett az elmúlt években új szereplőkkel bővült a teák nemzetközi felhozatala, gondoljunk csak a rooibos vagy a maté teára.

 

Fotó: CleanEating.hu

 

Az egészségtudatos fogyasztó pedig egyre gyakrabban vásárol teát, de nem csupán a gőzölgő, csészében érkező italt fogyasztja hanem jegesteát is, esetleg tea felhasználásával készült kozmetikumot ken magára. A tea világviszonylatban még mindig szárnyal, a fekete és a zöld tea kereskedelmében is szignifikáns növekedést várnak az elemzők. Egyszóval itt az ideje megismerni a legnépszerűbb teaféléket, hogy legközelebb könnyedén tudjunk választani a kínálatból.

 hirdetes_810x300  

 

Fekete és zöld

 

Fontos tudni, hogy bár a piac és a média erősen megkülönbözteti őket, a gyerekkorból jól ismert fekete tea és a felkapott, trendi zöld tea azonos növényből származnak és mindkettő tartalmaz koffeint.

 

A fekete és a zöld tea rendszeres fogyasztásának jótékony hatását számtalan kutatás igazolta, így aki napi szinten legalább egy csészével iszik, az a szívével és az érrendszerével is jót tesz. A rendszeres fekete vagy zöld tea fogyasztás antioxidáns, antimikrobiális, kemopreventív vagy gyulladásgátló hatása sokat kutatott téma. A szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos megbetegedések kockázatának csökkentése mellett még számos összefüggés kapcsán vizsgált pl. a neuroprotektív, az antidepresszáns, az elhízásellenes, az antidiabetikus, az öregedésgátló vagy a szájüregben és a bélrendszerben kifejtett hatása.

 

Fotó: life.hu

 

A tea készítéséhez frissen forralt lágy víz ajánlott, a vízforralóban maradt vizet ne forraljuk újra. Az előzőleg forró vízzel átöblített és így felmelegített teáskannába csészénként egy teáskanálnyi teafű (2 gramm) kerül és egy extra adag „jár a teáskannának” is. A fekete teafüvet forrázást követően 3-5 percet javasolt áztatni, a zöld teát viszont nem lobogó forró vízzel kell leforrázni és 1-3 perc alatt kész. A teát nem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni,aki erősebb teát szeretne, az a teafű mennyiségét növelje. Aki tejjel inná a fekete teát, az a teát öntse a tejbe, mert a tej fehérjéi megkötik a csersavat, így csökkenthető a kesernyés íz.

 

Gyümölcsös ízek

 

A gyümölcsteák az a kategória, ahol a vásárlás során rá kell szánni az időt és ki kell bogarászni, hogy az adott teában mennyi gyümölcsre számítsunk, mivel a gyümölcstartalom alapvetően meghatározza a tea vitamin-, ásványianyag- és antoxidáns-tartalmát.

 

Forrás: zoetea.hu

 

A gyümölcstea készítésekor legalább 5 perc teljen el (de egyes teáknál akár 15 is) mielőtt a filtert kivesszük a bögréből. A természeténél fogva koffeinmentes gyümölcsteát hidegen és melegen is ihatjuk,azonban bármilyen teáról legyen szó, égetően forrón soha ne igyuk meg, hagyjuk kicsit hűlni a teát a saját torkunk védelmében.

 

Nem gyógyszer, de gyógyíthat

 

A gyógynövények legelterjedtebb és ma is népszerű felhasználási módja a gyógyteák készítése. Egy csésze tea elkészítése nem olyan bonyolult, azonban a terápiás hatás eléréséhez megfelelő ismeret kell.

 

A gyógyteák között nem egyszerű eligazodni, akadnak gyógyterméknek minősülő változatok, itt a betegtájékoztató hiteles információt nyújt, míg más gyógyteák esetében ez nem elérhető. Ahogy jelentősége van annak, hogy forrázatot, netán főzetet vagy esetleg hideg vizes kivonatot készítünk, gondoljunk csak a csipkebogyóra, úgy az is lényeges hogy a felírt gyógyszer és az elfogyasztott gyógytea között fellép-e bármi interakció. Egy kérdés a patikában számos tévhitet tisztázhat.

 

Fotó: tisztaforras.co

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megválasztja az év gyógynövényét, ezzel is segítve a lakosság megfelelő tájékoztatását. A máriatövis, a citromfű és a galagonya utána 2016-os évben a figyelem középpontjába a kamilla került. A gyógyteák elkészítésekor mindig követendő az útmutató és érdemes azt is tudni, hogy az étvágyjavító teák nem édesítendők.

 

A vörös kedvenc

 

A rooibos tea hazája Dél-Afrika, az africaans nyelven vörös bokornak, azaz rooibos-nak nevezett vörös fokföldi rekettyét 45 cm magasan lenyírják január és április között. A hosszúkás lándzsaszerű leveleket 3-4 mm-re vágják és kétféle teát készítenek belőle: a feldolgozás módjától függően vörös- vagy zöld rooibos tea lesz a végeredmény.

 

A hagyományos rooibos tea téglavörös színét,édeskés ízét és illatát a fermentációnak köszönheti.A zöld rooibos tea nem fermentált, illata a szénára emlékeztet, kellemes fűszeres gyógynövényes íze van, mindössze 2001 óta létezik. A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz hasonlóan a rooibos tea is koffeinmentes. A rooibos tea a helyi népi gyógyászatban használt, gazdag polifenolokban, antioxidáns és kemopreventív hatással bír.

 

Fotó: healthable.org

 

A rooibos tea készítésekor is frissen forralt vizet használjunk, 3-5 perc elteltével vegyük ki a teafiltert a csészéből. Nincs követendő szabály, mitől lesz autentikus e tea, ahogy jólesik, tejjel vagy anélkül, mézzel vagy akár citrommal fogyasztható. Akárcsak a rooibos teára, a következő teára, a matéra is igaz, hogy ha valaki szereti, igya nyugodtan, de nem érdemes az egészség érdekében prevenciós célzattal vagy netán terápiás megfontolásból fogyasztani.

 

Dél-Amerika teája

 

A „Tea and Herbal Infusions Europe” gyógynövényeket és gyümölcsteákat összefoglaló gyűjteményben három koffeint tartalmazó növény szerepel: a kóla dió és a guarana a magvaik révén, továbbá a maté a leveleinek köszönhetően, melyből Dél-Amerika kedvenc itala, a maté tea készül.

 

A maté tea antioxidáns aktivitása a zöld teához hasonlítható,azonban van néhány lényeges különbség, s ennélfogva nem ugyanabban a súlycsoportban versenyeznek. A maté polifenoljai között nem katechinek, hanem klorogénsav-származékok vannak, így például cserző tulajdonság híján nem fogja csillapítja a hasmenést sem, továbbá a koffein is gyorsabban és nagyobb arányban fog felszívódni.

 

Fotó: ctvnews.ca

 

A maté teát hagyományosan maté tökből a szívószálszerű bombillán keresztül kortyolják nagyon forrón és hidegen egyaránt. Hidegen citrommal, gyömbérrel vagy ananásszal is ízesíthető. Egy csésze (150 ml) maté tea esetében egy 2 grammos filternél nagyjából 78mg koffeint kell számolni újratöltés nélkül, ami egy eszpresszó kávéval vagy egy energia itallal esetleg 2 cappuccinóval vagy 2 kólával egyenértékű.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: wall.aphacoders.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!