A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhőmérséklet szabályozásában. De mennyit és mit igyunk? Mi történik, ha nem iszunk eleget? És mi történik, ha túl sokat? Dr. Báthori Zsuzsanna, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége válaszol!

 

„Azt már sokan kívülről fújják, hogy napi 2-3 liter, de inkább 3 liter az ideális napi vízmennyiség, amit meg kell innunk. Azért fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mert komoly következményekkel járhat, ha nem iszunk eleget. Fejfájás, kiszáradás, veseproblémák, karikás szem és a bőr ráncosodása is mind-mind a kevés folyadékbevitel következményei lehetnek” – nyilatkozta dr. Báthori Zsuzsanna.

 

Folyadékigény kisgyermekkorban

 

 hirdetes_810x300  

Mire figyeljünk? A felnőttekhez képest a csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, éppen ezért érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából.

 

Mennyit igyanak a kisgyerekek? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 0–8 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek a következők:

Csecsemő, 0–6 hónapos: 680 ml/nap vagy 100–190 ml/kg/nap

Csecsemő, 6–12 hónapos: 800–1000 ml/nap

Gyermek, 1–2 éves: 1100–1200 ml/nap

Gyermek, 2–3 éves: 1300 ml/nap

Gyermek, 4–8 éves: 1600 ml/nap

 

Fotó: Monica’s Health Magazine

 

Fontos! A felsorolt mennyiségek az italokkal és az ételekkel együttesen bevitt vizet jelentik, vagyis nem a teljes mennyiséget „kell” meginni, mert a gyümölcsök, joghurt, jégkrémek, levesek, főzelékek víztartalma is beszámít.

 

És mit? A hat hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők folyadékigényét a szoptatás önmagában fedezi, így esetükben általában még nagy melegben sincs szükség arra, hogy vizet is kapjanak. A víz és a tej/tápszer mellett a nagyobb gyermekek folyadékbevitelét színesíthetik valódi gyümölcs- és gyógynövényteák, tejalapú italok, hígított gyümölcs- és zöldséglevek.

 

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

 

Mire figyeljünk iskoláskorú gyereküknél? A jó folyadékellátottság befolyásolja az agyműködést, az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben dús vérhez. Ugyanakkor a dehidratált állapot negatívan hat a szellemi teljesítményre, enyhe mértékű kiszáradás esetén romlik a rövid távú memória, a figyelem és a matematikai képességek.

 

Mennyit igyanak a gyerkőcök? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által a 9–18 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek a következők:

fiú, 9–13 éves: 2,1 liter/nap

lány, 9–13 éves: 1,9 liter/nap

serdülő fiú, 14–18 éves: 2,5 liter/nap

serdülő lány, 14–18 éves: 2,0 liter/nap

 

Fotó: surrey.ca

 

Felnőttek folyadékszükséglete

 

Mire figyeljünk? A szervezet megfelelő és folyamatos folyadékellátottsága fontos alapfeltétele a fizikai és mentális egészségnek, jó teljesítőképességnek. Már az enyhe fokú, hosszabb időn át fennálló kiszáradás is összefüggésbe hozható számos betegség, például vesekövesség, cisztás fibrózis, húgyúti fertőzések, asztma, székrekedés, magas vérnyomás, egyes érrendszeri betegségek, stroke és zöld hályog kialakulásával.

 

Mennyit igyunk? Az EFSA által a felnőttek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek:

felnőtt nő, 18 éves kor felett: 2,0 liter/nap

felnőtt férfi, 18 éves kor felett: 2,5 liter/nap

 

Fotó: w24.co.za

 

Mit igyunk? A folyadékfogyasztás gerincét felnőttkorban is az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, például zöldség- és gyümölcslevek, teák, tej és tejes italok.

 

Folyadékbevitel idős korban

 

Mire figyeljünk? A megfelelő folyadékbevitel jelentősége megnő idős korban, hiszen a kiszáradás esetükben súlyos, akár életveszélyes következményekkel járhat.

 

Az időskori dehidratációnak számos oka van: a szomjúságérzet csökkenése, az ízérzékelés és étvágy csökkenése, az idősekre jellemző gyengébb memória, mozgáskorlátozottság, krónikus betegségek, valamint egyes gyógyszerek hatása mind-mind növeli a kiszáradás kockázatát.

 

Fotó: HáziPatika.com

 

Mennyit igyunk idős korban? Az idősek számára ajánlott napi folyadékbevitel megegyezik a felnőtteknél leírt mennyiségekkel.

 

És mit? A szomjúságérzet csökkenése miatt idős korban felértékelődik a magas víztartalmú élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott vízmennyiség jelentősége.

 

De mi történik, ha túl sokat iszunk?

 

„Igen, vannak olyan esetek, amikor valaki túl sok folyadékot vesz magához. Ha napi 5 litert is megiszik, akkor felmerülhet, hogy az illető cukorbeteg. Ezenfelül egyéb hormonzavarok is okozhatnak állandó szomjúságérzetet. Gyerekeknél fontos figyelni arra, hogy a víz tartalmazzon sót. Például ha híg teát készítünk sima csapvízzel egy meleg nyári napon, amikor az átlagosnál több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, felléphet a vízmérgezés lehetősége, a gyerek eszméletét is veszítheti. Ezért érdemes a teát például csapvíz helyett ásványvízzel készíteni!”

 

– javasolja dr. Báthori Zsuzsanna.

 

Forrás: nlcafe.hu

Nyitókép: sites.psu.edu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!