Egy brit orvosi lapban megjelent tanulmány szerint a dohánypiacot ellenőrző intézkedések ellenére továbbra is emelkedik a dohányosok száma. A legtöbben Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban halnak meg a dohányzás miatt.

 

Több mint 50 éve bizonyított a dohányzás egészségre káros hatása, mégis minden negyedik ember dohányzik világszerte. Még mindig ez a korai halálozás és rokkantság második leggyakoribb oka. Emmanuela Gakidou, a tanulmány vezető szerzője szerint a dohányzás terjedésének visszaszorítása lehet a megoldás erre a problémára.

 

Egymilliárdan gyújtottak rá naponta

 

 hirdetes_810x300  

A betegségek globális terheiről szóló felmérés (Global Burden of Diseases) 1990–2015 között 195 országban vizsgálta a dohányzási szokásokat. Eszerint 2015-ben közel egymilliárd ember gyújtott rá naponta, minden negyedik férfi és minden huszadik nő. Bár 1990-ben még minden harmadik férfi, illetve tizenkettedik nő dohányzott, a cigarettázók száma mégis nőtt, hiszen a Föld lakossága azóta növekedett.

 

Egy 2014-es adat a dohányosokról. kép: reset.hu/MTI

 

Oroszországban romlott a helyzet

 

A tanulmány megállapította azt is, hogy bizonyos országokban sikeres erőfeszítéseket tesznek a dohányzás visszaszorítására, ugyanakkor vannak helyek ahol semmilyen változás nem történt, sőt például Oroszországban 4 százalékkel nőtt a dohányzó nők száma az elmúlt 25 évben.

 

A tanulmány kitért arra is, hogy vannak országok, ahol sikeres erőfeszítések folynak a dohányzás visszaszorítására: magasabbak a dohánytermékek adói, figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a dohánytermékeken és felvilágosító programokat szerveznek. Brazíliában például a 25 éves periódus alatt a naponta dohányzók aránya 29 százalékról 12 százalékra esett vissza a férfiak és 19 százalékról 8 százalékra a nők körében.

 

Origo.hu/MTI, Reset.hu
borítókép: cafeblog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!