Ábrahám
  • HUF: 404.14
  • USD: 1.02
  • 23 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Egészség

Tea vagy kávé: melyik ébreszt jobban?

Van, aki a kávéra esküszik, van, aki a teára, ha arról van szó, hogy ébren kell maradni. De mit mond a tudomány: melyik élénkítő az egészségesebb?

 

Sokunknak kell a felébredéshez a teában vagy a kávéban található koffein: enélkül nem indul el a nap. De melyik ital a hatásosabb? Az összetételüket tekintve azt gondolhatjuk, hogy a kávé: egy csésze tea körülbelül feleannyi (40 milligramm) koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé (az erősségtől függően 80-115 milligramm). Ez azonban keveset mond arról, hogy milyen mértékben ébresztenek ezek az italok.

 

A kutatók azt mondják, hogy a koffeinmennyiség nem az egyetlen tényező, ami számít. Nagyon valószínű, hogy az élénkítővel kapcsolatos elvárásaink is meghatározzák, hogy mennyire érezzük magunkat ébernek egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása után. Az is valószínű, hogy a kávé, illetve a tea íze és illata egyaránt hatnak arra, hogy érzékeink felébredjenek.

 

Tanulság: a közhiedelemmel ellentétben a tea ugyanolyan jó ébresztő ital, mint a kávé. Döntetlen…

 

Az alvás minősége

 

A kávé és a tea közötti legnagyobb különbség nem az ébrenlétkor vehető észre, hanem akkor, amikor aludni akarunk. A University of Surrey kutatói kimutatták, hogy mind a kávé, mind a tea ugyanúgy hat a napközbeni éberségünkre, ugyanakkor aki kávét iszik, nehezebben alszik el, mint az, aki teázik. A teaivók jobban, pihentetőbben alszanak, mint a kávésok. Ez valószínűleg a koffeinmennyiség különbségével magyarázható.

 

Tanulság: a tea ugyanúgy felébreszt, mint a kávé, de nem okoz álmatlan éjszakákat. Egy-nulla a tea javára…

 

Fotó: termalfurdo.hu

 

Sárga fogak…

 

A vörösbor mellett a kávé és a tea is azok közé az italok közé tartozik, amelyek rendszeres fogyasztásuk esetén elszínezik a fogakat: a csillogó fehérség matt sárgássá, illetve barnássá válik. De melyik ital a rosszabb? A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a teában található pigmentanyagok sokkal valószínűbb, hogy megtapadnak a fogzománcon. Tehát a tea sokkal inkább színezi el a fogakat, mint a kávé.

 

Tanulság: a tökéletes mosoly megőrzésében a kávé kevésbé akadályoz, mint a tea. Egy-egy.

 

Fotó: life.hu

 

Gyógyír a léleknek…

 

A britek úgy tartják, hogy a teázás nemcsak a fáradt testnek, de az összetört léleknek is jót tesz. Annyiban nem alaptalan ez a hiedelem, hogy vannak arra adatok, hogy a tea valóban nyugtatja az idegeket. Azok az emberek, akik rendszeresen teáznak, nyugodtabbak tudnak maradni stresszhelyzetekben. Egy másik vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen megisznak napi három teát, 37 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak, mint azok, akik nem isznak ennyi teát. A kávénak ebből a szempontból már nincs ilyen jó híre: a kávézók gyakran idegesebbek, mint a kávét nem fogyasztók.
Tanulság: úgy tűnik, nincs különbség ilyen szempontból a tea és a kávé között. Ismét döntetlen.

 

Fotó: cukrom.hu

 

… és a testnek

 

Korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy mind a teának, mint a kávénak vannak jótékony hatásai az egészségre. Bármelyiket is isszuk, naponta néhány csészényi élénkítő jó hatással van az egészségünkre, például mindkettő csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyanakkor a koffeinmentes kávénak is ugyanilyen hatása van, tehát a jótékony hatás nem a koffeinnek, hanem valamelyik másik összetevőnek köszönhető.

 

Ezenkívül mindkét ital jó hatással van a szívre is. A kávé mellett ilyen szempontból megbízhatóbb adatok állnak, mint a tea mellett. Ugyanakkor a teával kapcsolatosan elmondható, hogy több ráktípusnál is szerepe lehet a megelőzésben.
Tanulság: Ismét döntetlen: mindkét italnak van az egészségre jótékony hatása.

 

Forrás: hazipatika.com

Nyitókép: 108.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket