A nyers savanyú káposzta rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami kedvező az egészségünkre. A boltokban azonban nagyon gyakran olyan savanyú káposztát találunk, aminek semmi köze sincs az egészségeshez élelmiszerhez.

 

C-vitamin, a test számára hasznos baktériumok, rostanyagok és vitaminok. A savanyú káposzta eredeti szlovákiai vitaminbomba. A boltok polcain sorakozó zacskós savanyú káposzták azonban nagyon gyakran tartósítóanyagokat tartalmaznak vagy pasztőrözöttek.

 

Keressük a jót!

 

 hirdetes_300x300  

A tartósítás az összes olyan anyagtól megfosztja a káposztát, ami miatt szuperélelmiszernek minősül. Ennek fényében olyan káposztát kell keresnünk a boltok polcain, amelyek nem tartalmaznak ilyen anyagokat. Egészséges savanyú káposztát a szupermarketekben is találunk, csak nyitott szemmel kell járnunk!

 

A káposzta kiválasztása során az összetevőkre figyeljünk. A savanyított káposztának elvben káposztát, ízesítésre használt sót, ízlés szerint fűszereket (köményt és borsot), zöldséget és gyümölcsöt (káposztát, répát, céklát, gyömbért, uborkát, fokhagymát és almát) kellene tartalmaznia. Más alapanyagoknak a savanyított káposztában nem szabadna előfordulniuk” – magyarázza a Kaufland szóvivője, Lucia Langová.

 

Mindemellett kerülnünk kellene a pasztőrözött káposztát is, ugyanis pasztörizálás során a magas hőmérséklet mellett nemcsak a C-vitamin semmisül meg, de az egészséges, probiotikus baktériumok is. Némelyik zacskós káposzta tartósítóanyagokat is tartalmaz, ami ugyan megtartja a vitaminokat, de szintén tönkreteszi a hasznos baktériumokat.

 

A savanyú káposzta a káposzta tejes erjedésének eredménye, melynek során olyan értékes anyagok keletkeznek, mint a C-, K- és a B6-vitamin és laktobacilusok, ami napjainkban probiotikus kultúraként ismert” – magyarázza Langová.

 

Fotó: geminitrade.hu

 

Felesleges tartósítás

 

Amennyiben a savanyú káposztát becsületesen készítik, semmiféle tartósítószerre és hozzáadott anyagra nincs szükség.

 

Árulnak pasztőrözött, nem pasztőrözött tartósítóanyagos vagy nem pasztőrözött, tartósítóanyag-mentes káposztát is, olyan a miénk” – mondja Ladislav Hájas a H+H Kvasiareň társaságtól.

 

A pasztőrözött káposzta valóban tartósabb. A nem pasztőrözött, tartósítóanyagot tartalmazó vagy nem tartalmazó káposzta két hónapig tárolható” – mondja a savanyúkáposzta-gyártó.

 

„Amennyiben az összetevők között tartósítóanyagot találunk, akkor azt minden bizonnyal azért adták a káposztához, hogy meggyorsítsák a erjedés folyamatát, vagy az erjedés során létrejövő savanyú ízt szerették volna pótolni. Ezekkel a hozzáadott értékekkel a savanyú káposzta értéke csökken” – figyelmeztet a szóvivő.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: eletmodszer.com

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!