A fogorvos-látogatást nemcsak a fogorvosi fúrótól való félelem kíséri végig, hanem az a rettegés is, hogy a kezelés végén vajon mennyi pénzt fogunk a fogorvosnál hagyni. Az egyes beavatkozások ingyenesek is lehetnének, ám a pácienseket mindez nem érdekli.

 

Az emberek nagyon gyakran panaszkodnak arra, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékokat, ám akkor, amikor a fogaikat kellene megvizsgálni, mélyen a pénztárcájukba kell nyúlni. Feltehetjük a kérdést, hogy miért van ez így?

 

Az összes többi orvossal összehasonlítva a fogorvosok más helyzetben vannak – magyarázza a Szlovák Fogászok Kamarájának elnöke, Igor Moravčík. Egyrészt olyan beavatkozásokat végeznek, melyek célja a gyógyítás, a segítség nyújtás és a fogak megmentése, másrészt ez nem minden.

 

 hirdetes_300x300  

Tudatosítani kell, hogy a mi gyógyításunk fő részének esztétikus oldala van” – magyarázza Moravčík, majd hozzáteszi, hogy ehhez a részhez a páciensnek már hozzá kell fizetnie.

 

Ingyenes fogtömés

 

Amennyiben a páciens egyszerűbb fogtömés mellett dönt, akkor az egészségbiztosító az egész árát megtéríti. Ebben az esetben egy kézzel kevert amalgám tömésről van szó. „Mivel ez egy sötét színű tömés, ezért a páciensek ilyet már nem igazán akarnak” – magyarázza Moravčík.

 

Az egészségügyi biztosítók kiemelik, hogy az elülső fogakon teljes egészében megtérítik a fehér fogtöméseket is.Természetesen itt is csak az alapvető anyagok azok, amelyeket megfizetnek. Abban az esetbe, ha a páciens esztétikusabb fogtömést szeretne, akkor ahhoz már a saját pénztárcájából kell hozzáfizetnie, hiszen az egészségbiztosító csak a költségek egy részét állja. Például ebbe a kategóriába tartoznak a magasabb ezüsttartalmú amalgám tömések, valamint az ún. fehér tömések.

 

Fotó: esorthodontics.com

 

Tekintet nélkül arra, hogy a páciens milyen fogtömést választ, a biztosító csak és kizárólag ugyanazt az összeget fizeti ki a fogorvosnak: a tömés nagyságától függően megközelítőleg 8-tól 22 euróig terjedő összeget. „A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a rendelő kikalkulál egy összeget, amiből levonja a biztosító által megtérített összeget. A többit pedig a páciens fizeti” – mondja Moravčík.

 

Nagyon fontos megjegyezni a pácienseknek azt is, hogy amennyiben az előző esztendőben nem abszolválták a preventív szűrővizsgálatot, akkor a biztosító a fogtömésekért a fentebb említett 8-tól 22 euróig terjedő pénzösszeget sem fizeti ki.

 

Koronák, hidak, pénztárca

 

A fogtömések még hagyján….jóval mélyebbre nyúlhatunk a pénztárcánkba, ha fogkoronára vagy foghídra van szükségünk. Moravčík elmondása szerint a biztosítók ugyan hozzájárulnak ezekhez a fogpótló eljárásokhoz is, ám ez az összeg minimális, így az ár többségét a páciensnek kell állnia.

 

A páciensek olcsóbb megoldást is választhatnánk, mint például a nem természetes hatású, látható fogpótlások, ám ezekkel ellentétben inkább az esztétikus megoldásokat részesítik előnyben. „Kevés páciens szeretné, ha egy-két hiányzó fog miatt valamiféle látható fogpótlást kapna, így inkább hidakat és implantátumokat csináltatnak” – magyarázza Moravčík, majd hozzáteszi, hogy a pácienseknek az árjegyzékből már a beavatkozás előtt meg kell tudniuk, hogy mennyit fognak fizetni.

 

Miért nem foglalkozik az állam azzal, hogy a biztosítók többet fizessenek? A Szlovák Fogászok Kamarájának elnöke mindezt az egészségügy korlátozott mennyiségű pénzével és prioritásával magyarázza.

 

Fotó: The Register

 

A fogászatok költségei a meghatározóak

 

Ugyanazért a fogorvosi beavatkozásárt két páciens, két eltérő fogorvosi rendelőben két, teljesen eltérő árat fizethet. A végső összeg nemcsak a felhasznált anyagtól függ, hanem attól is, hogy a rendelőnek milyen költségei vannak az üzemeltetésre, és ki mennyit fektetett bele a gépekbe. Ez mind visszatükröződik az árlistán.

 

Abban az esetben, ha a fogorvos nem köt szerződést a biztosítókkal, akkor nála a páciens mindent a saját pénztárcájából fizet.

 

Tavaly az embereknek csupán a fele abszolválta a preventív szűrővizsgálatot. Moravčík szerint ennek az lehet az oka, hogy az emberek félnek a fogorvosoknál fizetendő magas összegektől. Ám azt is hozzáteszi, hogy nem ez a fő ok. Elmondása szerint a fogorvosok napjainkban nem győzik a páciensek megvizsgálását. „A kollégáknál rendkívül hosszú várakozási idők vannak. Nálunk egy fogorvosra 2700 páciens jut, ez a szám a fejlett országokban ezerrel kevesebb” – zárja Moravčík.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!