Az Aktuality.sk munkatársai megpróbáltak konkrét időpontot kérni az orvoshoz telefonon és az interneten keresztül is, azonban többször is csupán két választási lehetőséggel szembesítették őket: vagy fizetnek az időpontért, vagy várnak a sorukra

 

Novembertől a fizetett időpontokért jókora bírságok járnak. Az Aktuality.sk munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyha interneten vagy telefonon kérnek előre egyeztetett időpontot az orvoshoz, akkor kell-e még fizetniük, s ha igen, mit szól ehhez az egészségügyi minisztérium.

 

A tesztelést a topdoktor.sk internetes honlapon kezdték, melyen keresztül egy pozsonyi allergológushoz szerettek volna időpontot kérni. A portálon ugyan ki lehet választani az időpontot, ám rögtön azt kéri, hogy a páciens a „műszaki megoldásért“ fizessen illetéket. A kiválasztott doktornőnél ez az összeg 19,9 euró, de ez orvosonként változó.

 

 hirdetes_400x285  

Az Aktuality.sk munkatársai másodszor a terminulekara.sk weboldalon próbáltak szerencsét, és ezúttal egy nyitrai ortopéd szakorvoshoz szerettek volna időpontot kérni. Ahhoz, hogy időpontot foglalhasson valaki, ki kell választani a terminust és az időpontot, majd a végén 13 eurós illetéket kérnek a portál használatáért. Mivel a vizsgálatot végző munkatársak az illetéket nem szerették volna kifizetni, ezért egyenesen betelefonáltak a rendelőbe. A nővérke elmondása szerint két lehetőség áll a páciensek rendelkezésére: vagy odamennek kora reggel a rendelőbe és sorszámot vesznek, vagy fizetett időpontot kérnek egy konkrét napra és időpontra. A fizetett időpont jelen esetben 6,6 euró.

 

A vizsgálatot végző személyek mindkét portált felszólították arra, hogy magyarázzák meg, miért kérnek illetékeket. A válasz azonban a mai napig nem érkezett meg.

 

A nestojvrade.sk és navstevalekara.sk portálokon tényleg lehetséges az illeték nélküli időpontfoglalás, ám itt sem makulátlan a helyzet. Az utóbbi portálon a rendszer automatikusan január végére ad időpontot, holott a szemorvosnak decemberben és január elején is vannak szabad időpontjai. Ezeket a terminusokat viszont azoknak a pácienseknek tartják fönt, akik fizetnek…

 

Fotó: Thinkstoc

 

Ha nem fizetsz, gyere és várj!

 

Az interneten szerzett tapasztalatok után a vizsgálódást végző személyek a telefonos időpontkéréssel próbálkoztak. Először a pozsonyi Radlinský utcai rendelőintézetbe telefonáltak, ahol a recepcióstól megtudták, hogy az időpontfoglalás 15 euróba kerül. Ha nem szeretnének előre időpontot foglalni, akkor a rendelési órák idején kell érkezniük, és ki kell várniunk a sorukat.

 

A második próbálkozás során a Pentához tartozó ProCare-be telefonáltak időpontért. Mivel az egyes rendelőkbe nem találtak közvetlen telefonszámot, ezért az információs vonallal próbálkoztak. A telefon másik végén ülő úrtól megtudták, hogy az információs vonalon csak azokat a pácienseket rendelik be, akik fizetett programmal rendelkeznek. Ez havonta 89 euróba kerül. Amennyiben nem szeretnék az információs vonal szolgáltatásait használni, akkor egyenesen a recepción kell próbálkozniuk.

 

A tesztelés résztvevői ezen felbuzdulva egyenesen a rendelőintézetbe mentek. Ugyan berendelték őket egy konkrét napra, de azzal a feltétellel, hogy várniuk kell, amíg az orvos be nem hívja őket. Amennyiben megvásárolt programmal rendelkeztek volna, kaptak volna egy tájékoztatást a kivizsgálás várható időpontjáról.

 

Mindenre van magyarázat

 

A helyzetet az adott megyéknek kellene ellenőrizniük, akik 16 596 eurós büntetéseket is kiróhatnának. Mégis úgy tűnik, hogy a fent említett próbálkozásokat más mércével mérik, és minden rendben van. A fentebb kínált egészségügyi szolgáltatások során nem került sor törvénysértésre, mivel a kivizsgálást nemcsak  pénzösszeghez kötötték, hanem azt a lehetőséget is felkínálták, hogy a páciens személyesen látogasson el a rendelőbe.

 

Mindemellett az is érvényes, hogyha a „15 eurós időpontfoglalás“ csupán magát a konkrét időpontot tartalmazza, és semmi más egyéb szolgáltatást, akkor az nincs összhangban a törvénnyel. Ám abban az esetben, ha más szolgáltatás is tartalmaz az a bizonyos 15 euró, például figyelmeztetést SMS-ben, vagy telefonos konzultációt az orvossal, akkor már minden rendben van, és az egész helyzet törvényesnek minősíthető.

 

Megkérdeztük az egészségügyi miniszter arról, hogy az egészségügyi tárca nem tehetné-e kötelezővé az összes orvos számára azt, hogy konkrét időpontokra rendeljék be a pácienseiket?

 

„Nem parancsolhatom meg, hogy minden egyes orvos menedzselje a pácienseit. Higgyék el nekem, hogy egészen más a helyzet egy sebészeti, egy nőgyógyászati és egy belgyógyászati rendelőben, mint a háziorvos rendelőjében. Mivel a háziorvoshoz általában olyan páciensek járnak, akik estéről reggelre betegednek meg, így őket nem lehetne előre berendelni úgy, mint a szakorvosokhoz járó betegeket”– magyarázza Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!