Laura, Alida
  • HUF: 352.57
  • USD: 1.20
  • 19 °C
  • 30 °C
Egészség

Jókora bírság járhat a fizetett időpontokért, az orvosok mégsem hagytak fel vele

Az Aktuality.sk munkatársai megpróbáltak konkrét időpontot kérni az orvoshoz telefonon és az interneten keresztül is, azonban többször is csupán két választási lehetőséggel szembesítették őket: vagy fizetnek az időpontért, vagy várnak a sorukra

 

Novembertől a fizetett időpontokért jókora bírságok járnak. Az Aktuality.sk munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyha interneten vagy telefonon kérnek előre egyeztetett időpontot az orvoshoz, akkor kell-e még fizetniük, s ha igen, mit szól ehhez az egészségügyi minisztérium.

 

A tesztelést a topdoktor.sk internetes honlapon kezdték, melyen keresztül egy pozsonyi allergológushoz szerettek volna időpontot kérni. A portálon ugyan ki lehet választani az időpontot, ám rögtön azt kéri, hogy a páciens a „műszaki megoldásért“ fizessen illetéket. A kiválasztott doktornőnél ez az összeg 19,9 euró, de ez orvosonként változó.

 

Az Aktuality.sk munkatársai másodszor a terminulekara.sk weboldalon próbáltak szerencsét, és ezúttal egy nyitrai ortopéd szakorvoshoz szerettek volna időpontot kérni. Ahhoz, hogy időpontot foglalhasson valaki, ki kell választani a terminust és az időpontot, majd a végén 13 eurós illetéket kérnek a portál használatáért. Mivel a vizsgálatot végző munkatársak az illetéket nem szerették volna kifizetni, ezért egyenesen betelefonáltak a rendelőbe. A nővérke elmondása szerint két lehetőség áll a páciensek rendelkezésére: vagy odamennek kora reggel a rendelőbe és sorszámot vesznek, vagy fizetett időpontot kérnek egy konkrét napra és időpontra. A fizetett időpont jelen esetben 6,6 euró.

 

A vizsgálatot végző személyek mindkét portált felszólították arra, hogy magyarázzák meg, miért kérnek illetékeket. A válasz azonban a mai napig nem érkezett meg.

 

A nestojvrade.sk és navstevalekara.sk portálokon tényleg lehetséges az illeték nélküli időpontfoglalás, ám itt sem makulátlan a helyzet. Az utóbbi portálon a rendszer automatikusan január végére ad időpontot, holott a szemorvosnak decemberben és január elején is vannak szabad időpontjai. Ezeket a terminusokat viszont azoknak a pácienseknek tartják fönt, akik fizetnek…

 

Fotó: Thinkstoc

 

Ha nem fizetsz, gyere és várj!

 

Az interneten szerzett tapasztalatok után a vizsgálódást végző személyek a telefonos időpontkéréssel próbálkoztak. Először a pozsonyi Radlinský utcai rendelőintézetbe telefonáltak, ahol a recepcióstól megtudták, hogy az időpontfoglalás 15 euróba kerül. Ha nem szeretnének előre időpontot foglalni, akkor a rendelési órák idején kell érkezniük, és ki kell várniunk a sorukat.

 

A második próbálkozás során a Pentához tartozó ProCare-be telefonáltak időpontért. Mivel az egyes rendelőkbe nem találtak közvetlen telefonszámot, ezért az információs vonallal próbálkoztak. A telefon másik végén ülő úrtól megtudták, hogy az információs vonalon csak azokat a pácienseket rendelik be, akik fizetett programmal rendelkeznek. Ez havonta 89 euróba kerül. Amennyiben nem szeretnék az információs vonal szolgáltatásait használni, akkor egyenesen a recepción kell próbálkozniuk.

 

A tesztelés résztvevői ezen felbuzdulva egyenesen a rendelőintézetbe mentek. Ugyan berendelték őket egy konkrét napra, de azzal a feltétellel, hogy várniuk kell, amíg az orvos be nem hívja őket. Amennyiben megvásárolt programmal rendelkeztek volna, kaptak volna egy tájékoztatást a kivizsgálás várható időpontjáról.

 

Mindenre van magyarázat

 

A helyzetet az adott megyéknek kellene ellenőrizniük, akik 16 596 eurós büntetéseket is kiróhatnának. Mégis úgy tűnik, hogy a fent említett próbálkozásokat más mércével mérik, és minden rendben van. A fentebb kínált egészségügyi szolgáltatások során nem került sor törvénysértésre, mivel a kivizsgálást nemcsak  pénzösszeghez kötötték, hanem azt a lehetőséget is felkínálták, hogy a páciens személyesen látogasson el a rendelőbe.

 

Mindemellett az is érvényes, hogyha a „15 eurós időpontfoglalás“ csupán magát a konkrét időpontot tartalmazza, és semmi más egyéb szolgáltatást, akkor az nincs összhangban a törvénnyel. Ám abban az esetben, ha más szolgáltatás is tartalmaz az a bizonyos 15 euró, például figyelmeztetést SMS-ben, vagy telefonos konzultációt az orvossal, akkor már minden rendben van, és az egész helyzet törvényesnek minősíthető.

 

Megkérdeztük az egészségügyi miniszter arról, hogy az egészségügyi tárca nem tehetné-e kötelezővé az összes orvos számára azt, hogy konkrét időpontokra rendeljék be a pácienseiket?

 

„Nem parancsolhatom meg, hogy minden egyes orvos menedzselje a pácienseit. Higgyék el nekem, hogy egészen más a helyzet egy sebészeti, egy nőgyógyászati és egy belgyógyászati rendelőben, mint a háziorvos rendelőjében. Mivel a háziorvoshoz általában olyan páciensek járnak, akik estéről reggelre betegednek meg, így őket nem lehetne előre berendelni úgy, mint a szakorvosokhoz járó betegeket”– magyarázza Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket