A téli hónapok szinte egyöntetűen összekapcsolódnak a teaivással. A fekete és a zöld teán kívül a legnépszerűbb teák közé a gyógynövényteák, a gyümölcsteák, valamint a citromos gyömbértea tartozik.

 

Amellett, hogy a gyógynövényteák és gyógynövénykivonatok pozitív hatással lehetnek az egészségünkre, a savanyú gyümölcsteák nagy veszélyt jelentenek a fogaink számára.

 

A British Dental Journal februári számában megjelentett tanulmány szerint a brit tudósok arra jöttek rá, hogy a savanyú forró folyadékok, valamint a gyümölcsök gyakori és lassú fogyasztása fogerózióhoz vezethet.

 

 hirdetes_810x300  

Fogerózió ≠ fogszuvasodás

 

A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet és vitaminokat fogyasztanak. Ezek egyrészt előnyösek, de másrészt a fogakat kémiailag károsíthatják.

 

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot. Az ételből származó savak hatására alig észrevehetően, de fogy a zománcréteg; simává és egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás, ugyanis ilyenkor már rendkívül érzékennyé válhatnak a fogak. A fogerózió mindemellett fogelszíneződéssel és a zománcréteg megváltozásával is járhat.

 

A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (gyümölcsök, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (pl. bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is.

 

Fotó: gazetaexpress.com

 

Nem csak az a fontos, hogy mit, hanem az is hogy milképpen esszük

 

Az új kutatást egy olyan korábbi kutatásra alapozták, melynek során a kutatók 300 fogerózióban szenvedő ember étkezését hasonlították össze olyan emberekével, akik egészséges fogakkal rendelkeznek. Az étel és az erózió közötti kapcsolat azonban nem volt egyértelmű, hiszen néhány alany annak ellenére sem küszködött fogerózióval, hogy rengeteg savas ételt és italt fogyasztott el.

 

A brit tudósok kimutatták, hogy a fogerózió kialakulása során nem csak az ételtípus, de az étkezi módszer is kulcsfontosságú. A tudósok által megjelentetett tanulmány szerint, ha az egyes étkezések között minimum kétszer savas italokat – például gyümölcsteákat vagy édesített üdítőket – fogyasztunk, akkor 11-szer nagyobb esélyünk lesz a fogerózió kialakulására. Amennyiben ezeket az italokat az étkezés alatt isszuk, akkor a fogerózió kialakulásának esélyét kétszeresen lecsökkentjük.

 

Mindemellett, ha ezeknek a savas italokat a fogyasztása során még a gyümölccsel is játszadozunk a szánkban, akkor növeljük a fogok kapcsolatát a savakkal, így ismét megnövekszik a fogerózió kialakulásának veszélye.

 

A kutatás legújabb eredményei szerint nemcsak a savas italok a veszélyesek, de az olyan kemény ételek is, mint például a savanyú uborka, az ecetes ízesített ételek vagy az ecet chipsek. Mindemellett a tudósok azt is kimutatták, hogy a nem édesített italoknak éppen olyan eróziós hatásuk van, mint az édesített italoknak.

 

Segít a szűrővizsgálat

 

A tanulmány egyik szerzője, Saoirse O´Toole úgy nyilatkozott: „az, hogy a savas ételek összefüggésben állnak a fogerózióval, ismert tény. A mi tanulmányunk arra mutatott rá, hogy milyen hatása van annak, ahogy az egyes savas ételeket elfogyasztjuk“.

 

Az előző kutatásban a tudósok a fogerózió megakadályozásában a fluorid és a kalcium használatával akartak harcolni. Ezek a metódusok – hasonlóan a tej- és sajtfogyasztás mellett – ugyanis emelik szájüreg ph értéket, és csökkentik a fogerózió kialakulását.

 

A fogerózió elterjedése miatt fontos, hogy figyelmet szenteljünk a fogorvosi szűrővizsgálatoknak“ – ajánlotta O´Toole.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: megaport.hu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!