Nyitókép: kadarka.net

 

Ma van az epilepszia világnapja, amit a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997-ben hirdetett meg. A nap azért esik éppen Szent Bálint-napjára, mert őt a szerelmesek mentorsága mellett a betegséggel küszködők védőszentjeként is számon tartunk.

 

Az epilepszia egy görög eredetű szó, melynek jelentése a megragadás, fogva tartás. A statisztikák szerint a társadalom mintegy öt százalékával történt már ilyen roham. A betegség leginkább a gyermekeknél, valamint a 65 évnél idősebb személyeknél fordul elő.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: nyest.hu

 

krónikus kór során „az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések“, s legtöbbször rohamokkal jelentkezik, viszont a tünetei között találhatóak olyan esetek is, mikor az érintett mindössze csak rászegezi tekintetét valamire. Mindez változatos magaviseletet és érzéseket vált ki az epilepsziával élőkben. Sokan tévhitben élnek, hiszen az epilepsziát az elmebetegséggel azonosítják.

 

Természetesen, a fent említett statisztikai adat, miszerint a népesség 5 százaléka legalább egyszer átélte már a rohamot, nem azt jelenti, hogy a krónikus betegségre bárki hajlamos. Egy-egy ilyen tünet, olykor erős hőemelkedés során jelenik meg a kiskorban. Ez viszont nem annak előfutára, hogy a gyermek epilepsziássá vált.

 

Forrás: neurovital.hu

 

Az orvostudománynak köszönhetően a betegséget orvosolják, olykor gyógyszeres, olykor pedig műtéti beavatkozással.

 

Laky Erzsébet

 

Források: webbeteg.hu/egeszsegkalauz.hu/jelesnapok.oszk.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!