Nyitókép: livescience.com

 

A fiatal, nagyjából 6 hónapos róka 2019. március első felében azt hihette, könnyű zsákmányra bukkant egy Bretagne-i tangazdaságban – írja a Live Science-re hivatkozva a National Geographic.

 

A farmon élő mintegy 3 ezer tyúk azonban nem hagyta magát: amint a nap lenyugodott, és az automatikus ajtók bezáródtak a róka mögött, a madarak rátámadtak.

 

Pascal Daniel, a Le Gros Chêne Mezőgazdasági Iskola vezetője szerint a tyúkokon úrrá lett valamiféle közösségi ösztön és csőrükkel csipkedték a betolakodót és a róka tetemét másnap találták meg az intézmény tanulói.

 hirdetes_810x300  

 

A tyúktenyésztők számára nem meglepő, hogy a madarak képesek agresszívan viselkedni. A tyúkok ugyanis, mint minden madár, a dinoszauruszok leszármazottai.

 

Az állományon belül jelentős hierarchia van, melynek kialakításáért gyakran komoly harc folyik. A hierarchia tetején lévő példányok jobban hozzáférnek a táplálékhoz, jobb víz- és porfürdő helyeik vannak, illetve a ketrecekben is jobb helyeket találhatnak maguknak.

 

A kiváltságok azonban felelősséggel is járnak. A magasabb hierarchiájú tyúkok felelnek azért, hogy a ragadozók támadása során minden madár biztonságos helyre meneküljön.

 

A mostani eseménynél a tyúkok valamiért nem elfutottak, hanem nekiestek támadójuknak. Hasonló eset ritkán fordul elő. A Le Gros Chêne Mezőgazdasági Iskolában legutóbb tavaly esett fogságba egy róka a tyúkketreceknél, akkor a madarak húzták a rövidebbet.

 

NG.HU

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.