A tavasz hivatalosan első napját, azaz március 21-ét a költészet világnapja mellett a Down-szindrómával küszködők világnapjaként (World Down Syndrome Day) is számon tartjuk. Az ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikus nevéhez fűződik, megtartásáért egy svájci betegcsoport (ART21) tevékenykedik. A Down-szindrómával élők világnapját legelőször Svájcban tarották meg tizenhárom évvel ezelőtt.

 

Az emberek fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékos személyek is nagyon értékes emberek, még ha különböző megpróbáltatásokkal is küszködnek. A betegség genetikai hátterében 3 darab 21-es kromoszóma áll, innen ered, hogy e napot március 21-én tartják.

 

Forrás: hellobaby.hu

 

Ilyenkor világszerte több rendezvényt is szerveznek, hogy az emberekben növeljék a megértést, az empátiát, valamint a down-szindrómás személyek érvényesülésének lehetőségét. Mindezt annak érdekében, hogy a társadalom befogadja őket és teljes életet élhessenek. Az egyes rendezvények legfőbb célja, hogy rámutassanak a betegséggel küszködők értékeire, munkabírására, valamint arra, hogy életüket illetően döntésképesek.

  hirdetes_300x300   

 

Forrás: eletforma.hu

 

A Down-szindróma valójában egy veleszületett rendellenesség, a 21. kromoszómapár hibás osztódásának eredménye. Ez értelmi fogyatékossággal, s olykor testi rendellenességgel is jár. Szemmel látható tünetei is vannak, többek között ilyen a lapos arc, a rövid végtagok, az alacsony növés mellett a ferde szemzug is. Tovább szervi megbetegedéseket is eredményezhet, mint pl. szívhiba, csontfelépítési eltérés, de a vérképző rendszerben lévő zavarok is.

 

 

Napjainkban nagyon elterjedt ezen a napon a felemás zokni viselete. Ezt az Európai Parlamenti képviselők kezdeményezték a társadalom sokszínűségére való figyelemfelhívással.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált források itt, itt, itt, itt és itt.

Nyitókép: independent.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!