Nyitókép: Profimedia.sk

 

Brit kémikusok egy elit csoportja olyan szintetikus alkohol kifejlesztésén dolgozik, amelyik anélkül eredményezne kellemes állapotot, hogy másnaposságot vagy más egyéb, az alkoholivással kapcsolatos kellemetlenséget okozna. Az alcosynth nevű anyagot Alcarelle néven árulnák, és öt éven belül forgalomba is kerülhet  – írja a Guardian.

 

Az anyag jelenleg a nagy-britanniai David Nutt és David Orren laboratóriumában készül.

 

 hirdetes_300x300  

Egy másnaposságmentes anyag létrehozása merész próbálkozásnak tűnik, de a kémikusok bíznak az Alcarelle képességeiben. 2018 végén egy kampányt is elindítottak, melynek keretén belül 20 millió fontot szeretnének összegyűjteni. Amennyiben elegendő pénzt sikerülne összeszedniük, akkor piacra is dobhatnák a negatív hatásoktól mentes italukat.

 

 „A piac nagyon jól tudja, hogy az alkohol mérgező anyag. Abban az esetben, ha az alkoholt napjainkban fedezték volna fel, illegális élelmiszernek minősülne. A biztonságos határérték évente pedig egy pohár bor lenne“

 

– mondta Nutt.

 

Nuttnak még 1983-ban sikerült felfedeznie az alkohol ellenmérgét. Az állatokon végzett kísérlete bebizonyította, hogy az ittasság valóban csökkent rajtuk. Nutt azonban félt az embereknek is adni az ellenméregből, mivel káros volt az agyra és a májra.

 

Harminchat év eltelte után azonban újra visszatért a kutatásához, ugyanis tudatosította, hogy a tudomány azóta sokat fejlődött és a korábbi komplikációkat már sokkal könnyebben el lehet kerülni.

 

 „Ma már tudjuk, hogy az alkohol az agy melyik részében vált ki jó és rossz effektusokat, valamint azt is felfedeztük, hogy mely receptorok felelősek ezért“

 

– jelentette ki Nutt.

 

Leegyszerűsítve: Nutt és kollégái felfedezték azt a molekulát, amelynek ugyanolyan hatása van az agyra, mint a mámorosító italokban megtalálható anyagnak, de a test egyetlen részében sem okoz semmilyen problémát.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!