Nyitókép: smsystem.sk

 

A legnagyobb problémákat okozó betegségek egyike az ember hátgerincével kapcsolatos. Embert próbáló fájdalmat, megprobáltatásokkal teli helyzeteket, mozgáskorlátozottságot tud okozni. Kiváltó okai különbözőek. Változatos panaszokkal, változatos gyógymódokat próbálnak, mint például a gyógyszerek kezelés, sugarak, injekciók, gyógyfürdők, gyógytorna. Napjaink legnagyobb vívmánya az SM systém.

 

Erről kérdeztük többek között a dunaszerdahelyi CrossFit & more sportlétesítményben gyógytornász oktatóját, Linda Skuráková terapeutát.

 

Foto: Skuráková Linda FB-oldala

 

 hirdetes_300x300  

A hátgerinc-panaszok/hátfájás, szinte már népbetegségnek számít. Nem kíméli sem a fiatalt, sem az időset. Terapeutaként hogy látod, melyek a legfőbb kiváltó okai?

 

Véleményem szerint a kiváltó ok lehet bármilyen sztatikus mozgás, hosszabb ideig tartó ülés, állás Főleg a helytelen testtartás vált ki izom egyensúlytalanságot, ami hátgerincfájdalomhoz vezet.

 

A szakmád során mi a tapasztalod, kinél fordul elő leginkább és melyik korosztálynál?

 

Sajnos, a tapasztalatom azt mutatja, hogy egyre több személyt érint a fiatalabb korosztályból. Ezalatt értem a pubertásokat. A legfiatalabb kliensem jelenleg 10 éves, akinél a kiváltóok a sok, statikus ülés az iskolában, ami rossz testtartáshoz vezet. De felnőtteknél éppúgy előfordul.

 

Napjainkban nálam sokkal több a fiatal kliens, vagy az olyan, aki edzőterembem – sok esetben tréner felügyelete mellet „csinál” magának egy diagnózist. Ez utóbbiból is sok van.

 

A fotón Linda Skuráková tréner. Forrás: Skuráková Linda FB-oldala

 

Mennyire segít a panaszok leküzdésében a torna?

 

A torna ugyan nagyon sok esetben megszünteti fájdalmat, de ehhez persze, kitartás és kemény munka kell a kliens részéről is. Mert nem elég heti/havi egy alkalommal tornázni! Az SPS tréner (szerk. megjegyzés: SM systém oktató) meg tudja tanítani a klienst a helyes technika alkalmazására, hogy az képes legyen a saját „testét helyesen használni.” A munka nagy részét mindenkinek otthon kell elvégeznie.

 

Jómagam is jártam már nálad, és tapasztalataim szerint az egyik leghatásosabb gyógymód az  SM systém. Ismertesd, kérlek, olvasóinkkal, mi is ez valójában.

 

Az SPS metódus (szerk. megjegyzés: SM systém) egészen pontosan a leghatásosabb és a legeredményesebb gyógymód, tornafajta. Természetesen, ez is csak akkor, ha a kliens szakképzett trénerre bízza magát, és betartja annak tanácsait.

 

A Körkép.sk olvasóinak is elárulom, hogy jómagam is skoliózisos (szerk. megjegyzés: gerincferdülés) és porckorongsérves voltam. Nagyon megerősített fizikailag és mentálisan egyaránt, megtanított figyelni magamra. A torma maximális összpontosítást igényel, amint a figyelmünk csökken, az egésznek már semmi értelme… Ezért mondják sokan, hogy unalmas. Szerintem ellenkezőleg, nagyon koncentrálni kell ahhoz, hogy ezt valaki el tudja sajátítani. Így vannak időközben olyanok is, akik feladják…

 

Foto: Skuráková Linda FB-oldala

 

A tornához speciális testtartás szükséges. Mi a lényege az egésznek?

 

A metódus lényege, hogy spirál-láncok aktiválásával a mélyizmokat erősítjük meg, ezáltal azok a vertikális izmok lazulnak, amelyek a hátgerinc mellett helyezkednek el, és így levesszük róluk a terhet, a feszítést, és egyensúlyba hozzuk az izmokat. Ahol gyenge, megerősítjük, ahol feszült, megnyújtjuk!

 

KInek ajánlott ez a tornafajta kinek? Elkezdése előtt szükséges szakorvossal is konzultálni?

 

Kiknek ajánlom? Például a skoliózusoknál gyönyörű eredményeket tudunk vele elérni, de porckorongsérvre, ízületi gyulladásokra egyaránt hatásos, és még sorolhatnám…

 

Foto: Skuráková Linda FB-oldala

 

Akinek esetleg már volt gerincműtéte vagy más kezeléseket kapott, neki is ajánlott a tornafajta?

 

Ezt a tornát megerősítésképp használják műtét előtt is, ha az már elkerülhetetlen. De hozzáteszem, nagyon sok esetben a torna által a műtét elkerülhetővé válik.  Az orvosi beavatkozás szükségességét leginkább az izomegyensúlytalanság okozza. Ha ezt helyre billentjük, s karban tudjuk tartani, akkor nyert ügyünk van…

 

Köszönöm a beszélgetést. A Körkép.sk felvidéki magyar híportál nevében további kitartást kívánunk munkádhoz, hogy a kliensek érezzék a fájdalom csillapítását, s a gyógymód hozzon számukra gyógyulást.

 

Foto: Skuráková Linda FB-oldala

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.