Nyitókép: Taste

 

A korai elhalálozás kockázatát emelheti az olyan iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, mint a fagylalt, a gabonapehely, a pizza, illetve a toast kenyér – derült ki a Navarrai és a Párizsi Egyetem tudósai által készített tanulmányból.

 

Az utóbbi években egyre inkább növekedett az ún. iparilag feldolgozott élelmiszerek száma, ami az emberek egészségi állapotának romlásához vezetett.

 

  hirdetes_300x300   

Annak ellenére, hogy a tudósok végkövetkeztetéseit nem lehet döntő bizonyítékként elkönyvelni, mégis erős érvként állnak amellett a kijelentés mellett, miszerint az iparilag feldolgozott élelmiszerek negatív befolyással vannak a szervezetünkre és túltápláltsághoz vezetnek. A tudósokat aggodalommal tölti el a kutatás eredménye, és a jelenség pontosabb felderítését sürgetik.

 

Az iparilag feldolgozott élelmiszereknél az elsődleges cél az, hogy egyszerűsítsék az adott termék elkészítését, raktározását és elkészítését. Ezeket az élelmiszereket sokáig lehet tárolni, egyszerűen elkészíthetőek, többségében olcsóak, ezért sokat adnak el belőlük. A probléma azonban az, hogy rengeteg hozzáadott sót, cukrot és különféle aromákat tartalmaznak.

 

A kedvenc fagyi

 

Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik a fagylalt is. A brit tudósok egy évvel ezelőtt azzal az állítással hozakodtak elő, hogy a fagylalt fogyasztása boldogsággal árasztja el az embert, ugyanis olyan anyagot tartalmaz, amire az agy egy része azonnal reagál.

 

Maira Bes-Rastrollo, a tanulmány egyik szerzője szerint az iparilag feldolgozott élelmiszereket könnyen fel lehet ismerni.

 

„Amennyiben a termék több mint 5 adalékanyagot tartalmaz, akkor iparilag feldolgozott élelmiszerről van szó“

 

– magyarázta a BBC-nek.

 

A spanyolok által végzett kutatás során 10 éven keresztül 19 899 embert figyeltek meg, s ezalatt az idő alatt közülük 335-en haltak meg.

 

Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik gyakrabban fogyasztottak iparilag feldolgozott élelmiszereket, sokkal magasabb volt az elhalálozás valószínűsége, mint azoknál, akik más típusú élelmiszereket ettek.

 

A francia kutatás során 5 éven keresztül 105 459 személyt figyeltek meg, akiknél gyakran diagnosztizáltak szívbetegséget. Mathilde Touvier, a tanulmány egyik szerzője szerint „az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának megnövekedése az elkövetkezendő évtizedekben a szív- és érrendszeri betegségek elsőszámú forrása lehet“.

 

Iparilag feldolgozott élelmiszerek:

 

– félkész áruk (pl. üzleti pizza)

– reggeli gabonapehely

– iparilag feldolgozott kenyér

– rántott csirkenuggetsek

– édesített innivalók

– fagylaltok

– instant levesek

– energiaitalok

– toast kenyér

– feldolgozott zsíros termékek (pl. grillkolbászok)

 

Túlsúlyt okoznak

 

A tudósok vélekedése szerint ezeknek az élelmiszereknek az a veszélye, hogy a fogyasztásuk túlsúlyhoz vezet. Mindezt az amerikai National Institutes of Health kutatása is bebizonyította.

 

A kutatók önkéntesek táplálkozását figyelték, és kiderült, hogy amikor iparilag feldolgozott ételeket fogyasztottak, akkor naponta 500 kalóriával többet ettek meg, mintha klasszikus ételeket fogyasztottak volna.

 

A tudósok felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek az ételek kiadósak, de nincs bennünk rost- és tápanyag.

 

A tanulmányból kiderül, hogy az iparilag feldolgozott élelmiszerek könnyen elkészíthetőek, olcsóak, ízletesek és gyakran az egészséges ételeket helyettesítik. Vagyis: Minek együnk almát, ha fagyit is ehetünk.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!