Nyitókép: Aktuality.sk

 

A hőség idején ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű folyadékbevitelről. A legideálisabb a kisebb adagokban, rendszeresen fogyasztott klasszikus csapvíz.

 

A héten várható trópusi hőség veszélyes lehet az egészségre, emellett rosszullétet okozhat. Mivel a magas hőmérséklet az emberi szervezet számára megterhelő, így az egészséges emberek számára is problémát okozhat.

 

 hirdetes_810x300  

„A forróság megterheli a szervezetet, ami a teljesítőképesség csökkenéséhez, fáradsághoz vezet. A túlhevült test a testhőmérséklet megemelkedésén kívül álmosságot, bágyadtságot, fejfájást, szédülést, hányingert és hányást okozhat“

 

– hívta fel a figyelmet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

 

A mentősök tapasztalatai szerint a hőség inkább a nőket veszélyezteti, ők ugyanis a férfiakhoz képest gyakrabban vannak rosszul.

 

A trópusi napok idején egy felnőtt embernek legkevesebb három liter vizet kellene meginnia. Hőség esetén a cukrozott, koffeint, illetve kinint tartalmazó italok nem megfelelőek, ezenkívül az alkohol is kerülendő. A napi folyadékbevitelbe tehát nem számítódik bele az üdítőital, sör, alkohol, illetve kávé formájában elfogyasztott folyadék.

 

A legideálisabb a kisebb adagokban, rendszeresen fogyasztott klasszikus víz. Ezenkívül fontos a folyadék hőmérséklet – a legjobb ugyanis, ha langyos vizet fogyasztunk.

 

Trópusi meleg vár bennünket jövő héten

 

A gyerekeknek is több folyadékra van szükségük

 

A folyadékbevitel iránti szükséglet nemcsak a kinti hőmérséklettől függ, de a fizikai aktivitástól és az egészségügyi állapottól is.

 

„Akkor is szükséges a folyadékfogyasztás, ha nem érzünk szomjúságot“

 

– figyelmeztetnek az ÚVZ szakemberei.

 

A gyermekek szomjúságának eloltására a legjobb a víz, a szénsavmentes ásványvíz, illetve a cukrozatlan gyümölcs- és gyógynövénytea. A forró nyári napokon továbbá ügyelni kell arra, hogy a gyermek kétszer-háromszor többet igyon annál, mint az átlagos napokon.

 

Az időseknek a hőség idején kisebb adagokban és gyakrabban kellene folyadékot fogyasztaniuk. Az idősek szervezete kevesebb folyadékot tartalmaz, a szervek lassabban működnek, így a folyadék- és a mérgező anyagok kiválasztása lassabban megy.

 

Az idősek 1,5–2 liternyi napi folyadékbevitelét a nap folyamán egyenletesen kell elosztani.

 

Az idősek számára a legalkalmasabb a csapvíz. Az ásványvizek fogyasztása során ügyelni kell a nátriumtartalomra, ugyanis nagyon sok idős ember magas vérnyomással küzd, a magas nátriumtartalom pedig csak ronthat a helyzeten.

 

Szükség esetén hívjunk segítséget

 

A forró nyári napok idején a mentősöket gyakrabban riasztják rosszullétekhez. Ilyen esetben az ember hirtelen elfehéredik, hányingere lesz, kiveri a hideg verejték, majd rövid időre elveszti az emlékezetét.

 

Ilyenkor az illetőt árnyékba kell helyezni, fel kell frissíteni, majd hagyni tovább feküdni, mert újra összeeshet. Segítséget a 155-ös segélyhívó számon kell kérni, ahol az operátor további tanácsokkal látja a telefonálót, szükség esetén pedig mentőt küld.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!