Nyitókép: BENU gyógyszertár

 

11 évesek, de már altató szednek. Ezenkívül minden tizedik hatodikos tanuló azt is bevallotta, hogy az idegeinek lenyugtatása érdekében szintén tablettához nyúl.

 

Egy nemzetközi tanulmány eredményei kellemetlen meglepetésben részesítették a kutatókat, így azt üzenik a szülőknek, hogy legyenek óvatosak a gyógyszerekkel, ugyanis a tabletták nem jelentenek megoldást az egészségügyi problémákra.

 

 hirdetes_810x300  

10 ezer gyerek vett részt abban a felmérésben, melynek keretén belül 11, 13 és 15 éves iskolásokat kérdezte meg. Az életmódjukkal kapcsolatos legnagyobb problémát az okozza, hogy keveset alszanak. A 15 éves diákok fele kevesebbet alszik 8 óránál.

 

A tanulmányból kiderült, hogy a diákok harmada fáradt, ingerlékeny és ideges, ezért gyógyszerekhez nyúl. Annak érdekében, hogy leküzdjék az ingerlékenységüket és alvászavarukat, már a 11 éves gyerekek is gyógyszerekhez nyúlnak.

 

A kérdőívben minden tizedik fiú beismerte, hogy az utóbbi hónapban gyógyszerrel próbálta kezelni az alvászavarát. Minél idősebbek a diákok, a gyógyszer használata annál inkább csökken. A 15 éveseknél már csupán a gyerekek 6%-a ismerte be, hogy gyógyszert használ az alváshoz. Hasonló a helyzet az idegességre, ingerültségre használt tablettákkal is. A 11 évesek ezeket a típusú gyógyszereket is többet használják, mint a 15 évesek.

 

 „Ez nagyon meglepett, hiszen nem számít mindennapos dolognak. Sőt, orvostanilag nincs ok arra, hogy egy gyerek ne tudjon este elaludni“

 

– mondta Michaela Kostičová, a Comenius Egyetem Társadalomorvostani Intézetének orvosa.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a fejfájás elleni gyógyszert gyakrabban szedik a lányok, s minél idősebbek, annál gyakrabban nyúlnak ehhez a gyógyszerhez. A megkérdezett 15 éves lányok fele beismerte, hogy szed fejfájás elleni gyógyszert, s ugyanennyi lány a hasfájását is tablettával enyhíti.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!