Nyitókép: Shutterstock

 

A tavalyi évhez képest csökkent a császármetszések száma Szlovákiában – derült ki a Health Policy Institute (HPI) adataiból, amit a Szülészetek értékelése (Sprievodca pôrodnicami) projekt keretén belül gyűjtöttek fel.

 

 „A császármetszések száma 2013-ban stabilizálódott, és azóta folyamatos csökkenést mutat“

 

– mondta Silvia Hnilicová, a projekt vezetője. A tavalyi évhez viszonyítva a legnagyobb csökkenést Nagytapolcsányban, Rozsnyón, Rimaszombatban és Komáromban figyelték meg.

 hirdetes_810x300  

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a császármetszések végrehajtásnak ideális aránya 15%.

 

A szlovákiai szülészetek tavaly kevesebb mint 50%-nyi császármetszést hajtottak végre. Némelyik szülészetnek pedig a 15%-os ideális határt is sikerült megközelítenie. Ide tartozik a simonyi (Partizánske), trencséni és a rimaszombati szülészet.

 

A tavalyi évben az érsekújvári, a nyitrai és a komáromi szülészeten emelkedett a császármetszések száma.

 

„A császármetszést életmentő beavatkozásnak számít akkor, amikor szükség van rá“

 

– hangsúlyozta Hnilicová, aki szerint különböző oka lehet annak, hogy az orvosok miért hajtanak végre császármetszést akkor is, ha nincs rá szükség.

 

A Health Policy Institute (HPI) szerint 2018-ban 51 szlovákiai kórházban 56 478 szülés volt, 995-tel kevesebb, mint 2017-ben. A legkevesebb szülés (242) a nagyrőcei kórházban volt, míg a legtöbb a pozsonyligetfauliban (3 239). Egy évre egy kórházra átlagosan 1 107 szülés jutott.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!