Nyitókép: baya.tn

 

Tavaly Európában 1,93 millió ember halt meg rákban, 3,91 millió új páciensnél pedig daganatos megbetegedést diagnosztizáltak.

 

A közép-európai nők leggyakrabban mellrákban, vastagbélrákban és tüdőrákban haltak meg. A közép-európai férfiak többsége pedig tüdőrákban, végbélrákban és a prosztatarákban hunyt el – tájékoztattak az onkológusok Brüsszelben, a CTRL Cancer Media Summiton.

 

 hirdetes_810x300  

Az onkológusok rámutattak arra, hogy 2035-ig a kétszeresére fog emelkedni a daganatos betegek száma. Amennyiben ez az előrejelzés beigazolódik, akkor a 21. századi egészségügy a legnagyobb válságával fog szembenézni.

 

Az Európai Unió már 2003-ban jóváhagyta a szűrőprogramokat, ennek ellenére 2005 és 2015 között a daganatos megbetegedések globális előfordulása 33%-kal nőtt.

 

„Annak ellenére, hogy Európa a világnépesség egynyolcadát képezi, mégis a világnépesség elhalálozásának egynegyede esik rá”

 

– mondta Tezer Kutluk professzor a Hacettepe University Cancer Institute-tól.

 

Az EU tagországai közül a legtöbb ember Romániában hunyt el daganatos megbetegedésben (női szervek daganatai). Utána következik Horvátország (mellrák), Észtország (prosztatarák) és Magyarország (vastagbélrák és tüdőrák).

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!