Nyitókép: Europress/Chassanet/BSI

 

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek – állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után. Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között. A forrás egy szokványos mosógép volt, melyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. 

 

Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén. A továbbiakban alaposabban meg kell vizsgálni ezeket a terjedési útvonalakat – tudatta az egyetem. A kutatók az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban számoltak be eredményeikről.

 

 hirdetes_300x300  

Egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán egy rutinszerű higiéniai ellenőrzése során a Klebsiella oxytoca nevű baktérium fokozott elszaporodására derült fény. A baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat.

 

Sem a szülők, sem az ápolószemélyzet nem terjesztette a baktériumokat, kizárólag az alagsori mosógép, melyben az újszülöttosztályon lévő babák kötött zoknijait és sapkáit mosták. A baktériumok a ruházaton keresztül terjedtek át a babákra.

 

A kórházakban normális esetben speciális mosógépeket és mosási módszert alkalmaznak, mely magas hőmérséklettel és fertőtlenítőszerekkel dolgozik, vagy mosodák végzik a munkát. Ezen az újszülöttosztályon azonban egy kereskedelmi forgalomban kapható, általános mosógépet használtak.

 

A tanulmány szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok megtelepedhetnek a mosógépekben.

 

„Esőként mutattuk ki, hogy egy mosógép révén az emberekre is átterjedhetnek a rezisztens baktériumok”

 

– emelték ki a tudósok.

 

A háztartásokban egyre gyakoribbá váló trend, hogy környezetvédelmi okokból alacsonyabb hőmérsékleten, jóval 60 Celsius-fok alatt végzik a mosást. Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten – akár 60 Celsius-fokon – kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!