Nyitókép: Femina

 

A páciensek szerint a hosszú várakozás és a pénzhiány okozza a legnagyobb problémát az egészségügyben – derült ki a NMS Market Research felméréséből, amit ezer válaszadó részvételével végeztek el szeptemberben.

 

A megkérdezett szlovákiai páciensek 94%-a úgy vélekedik, hogy az egészségügy pénztelenségének a páciensek isszák meg a levét. Ennek a leggyakoribb következménye a hosszú várakozás, illetve az egyre magasabb és jogosulatlan pótdíjak.

 

 hirdetes_810x300  

A páciensek szerint a fentebb felsorolt hiányosságok a korrupcióból, illetve az egészségügyben uralkodó problémák meg nem oldásából adódnak. A páciensek 94%-a úgy gondolja, hogy az államnak kellene finanszíroznia a minőségi egészségügyi ellátást Szlovákia polgárai számára.

 

A megkérdezettek 89%-a szerint ezért az ellátásért igazságosan kellene megjutalmazni az egészségügyi szolgáltatókat. Ellenkező esetben az egész a hosszú várakozási időhöz és a páciensek diszkriminációjához vezet.

 

Emiatt a páciensek nagyon gyakran kerülik az orvosi kivizsgálást, ami a népesség egészségi állapotának rosszabbodásához vezet. A válaszadók 48%-a szerint az egészségügy jelenlegi állapota felesleges halálesetekhez vezet.

 

Az egészségügyben nem a páciens áll az első helyen

 

Az egészségügy negatív aspektusaival a pácienseknek személyes tapasztalataik is vannak, ezért is vélekedik a megkérdeztettek fele úgy, hogy az egészségügyben nem a páciens áll az első helyen.

 

 „Ez a felmérés rámutatott arra, amiről már régóta beszélünk – az egészségügyi ellátást nyújtó rendszer már régóta alulfinanszírozott. Mindezen azért kellene változtatni, hogy a hiányosságokra ne a páciensek és az egészségügyi szolgáltatók fizessenek rá“

 

– jelentette ki Mária Lévyová, a Páciensek Jogait Védő Társulás (AOPP) elnöke.

 

A válaszadóknak megközelítőleg az ötöde úgy véli, hogy nélkülözhetetlen a korrupcióellenes intézkedések bevezetése, a pontos szabályok meghatározása, a páciensek jogérvényesítése, illetve az egészségügyi dolgozók feltételeinek javítása.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!