Nyitókép: Euronews

 

Egyre több ember fertőződik meg a koronavírustól Kínában. Vasárnapra 80-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírus halálos áldozatainak a száma, és több mint 2600 fertőzéses esetről tudnak – jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok.

 

A koronavírus miatt megbetegedett pácienseket elkülönítve kezelik.

 

„A vírus egyre gyorsabban terjed. Több klinikai adatra van szükségünk annak megállapításához, hogy mennyire képes fertőzni. Óriási feladatot jelent az ellenőrzés és a megelőzés. Szakértők úgy vélik, hogy a járvány súlyos és bonyolult szakaszába lépett”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta a kínai egészségügyi miniszter. Azt nem akarta megbecsülni, mennyi ideig tarthat, mire ellenőrzésük alá vonják a helyzetet.

 

Vajon fennáll a veszélye annak, hogy Szlovákiába is eljut a kínai koronavírus?

 

A koronavírus Vuhanból származik. A Kína központi részén fekvő 11 milliós város karanténban van, repterét és pályaudvarait lezárták.

 

Nőtt a koronavírus esetek száma Kínában

 

Egy ott tanuló dominikai azt mondta, minél előbb el szeretne menni Vuhanból, és Kínából is.
Hat olyan magyarról tud a külügyminisztérium, aki a lezárt Hupej tartományban van.

 

Hongkongban felgyújtottak vasárnap este egy elkülönítőnek szánt, lakatlan épületet, ahol az új típusú koronavírustól megfertőződött betegeket akarták ideiglenesen elhelyezni. Hongkong kormányzója egészségügyi vészhelyzetet jelentett be, a hatóságok megtiltották a beutazást Vuhanból és környékéről.

 

Nem egyforma az ellenőrzés a reptereken

 

Egyelőre csak a Franciaországban kezelt három beteg fertőződött meg bizonyítottan a koronavírustól. A többi, az Egyesült Királyságban és Lengyelországban regisztrált páciens tesztje végül negatív lett. Ausztriában van még egy eset, ott egyelőre csupán gyanítják a fertőzést.

 

Valós idejű online térképen követheti a koronavírus terjedését

 

Agnès Buzyn, francia egészségügyi miniszter szerint minden olyan személyt, aki Kínából tér vissza influenzás tünetekkel, azonnal meg kell vizsgálni. „Az utcákon nincs értelme maszkot hordani, a kék maszk ugyanis nem véd meg a fertőzéstől” – mondta.

 

Míg a kínai vagy a szomszédos Oroszország légikikötőiban hőkamerával nézik az áthaladó utasokat, a párizsi Charles de Gaulle reptéren nincsenek ilyen komoly intézkedések.

 

Számos európai országban töröltek a hatóságok elővigyázatosságból tömegrendezvényeket: így maradtak el programok Bordeaux-ban, Milánóban, Rómában, de Madridban például megtartották a kínai holdújévet köszöntő felvonulást.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!