Nyitókép: aleteia.org

 

Kiürített szenteltvíztartók, kézfogás helyett főhajtás, lemondott zarándokutak. Immár a katolikus egyház is küzd az új vírus terjedése ellen. Íme, az óvintézkedések:

 

Forrás: www.info.sk

 

Mint arról beszámoltunk, Pozsonyban megerősítették,hogy megtalálták az első koronavírus fertőzöttet. Azóta a család két további tagjáról is kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek.

 

 hirdetes_300x300  

A járvány szlovákiai felbukkanása után Mons. Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek a terjedésének megelőzésére intézkedéseket hirdetett ki a papok és hívők számára.

 

A püspökkari konferencia azt tanácsolja, hogy a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának utasításait felelősségteljesen tartsa be mindenkit, a közigazgatás képviselőivel működjenek együtt és állandóan figyeljék a történéseket.

 

A kovácsfalvai templom (Kováčová) beltere (Fotó: archívum)

 

Mint mondják, az egészségvédelem keresztény kötelesség. A fertőzésveszély ideje alatt azt tanácsolják, hogy zarándokutak (Szlovákián belül és határon túl is) szervezésére ne kerüljön sor.

 

A liturgikus ünnepségeken kívül más tömegrendezvényeket jelenleg korlátozni szükséges. Továbbá a templomterek túlzsúfoltságát is kerülni kell. A konferencia kéri a híveket, hogy amennyiben nem érzik jól magukat (láz, betegség tünetei), hagyják ki a szentmiséket, ne menjenek közösségbe, amíg állapotuk nem javul. Mindezt a betegség-terjedés megszüntetése miatt tartják fontosnak. A konferencia felszólítja a papokat, hogy fokozottan tartsák be a higiéniát. Ezt kézfertőtlenítők alkalmazásával, gyakori és alapos kézmosással. Előírják, hogy a gyóntatóhelyiségekben lévő rácsra tegyenek védőfóliát és rendszeresen szellőztessék azokat.

 

Szentmise Kovácsfalván (Kováčová) (Fotó: archívum)

 

A templomokban átmenetileg nem lehet szenteltvizet elhelyezni amellett, hogy a padokról mindent el kell rakni és a „jótékonyági kosár” sem kerülhet kézről kézre. A békességet jelképező kézfogás kihagyása szükségeltetik, ahelyett a fej kölcsönös meghajtását ajánlják.

 

Szlovákia összes polgára tájékoztató SMS-t fog kapni a koronavírussal kapcsolatban

 

 

A konferencia kéri kéri a híveket, hogy őrizzék meg lelki nyugalmukat, imádkozzanak a betegekért és az egészségügyi dolgozókért. „Ne aggódjunk, de mutassunk példát a felelősségteljes hozzáállásból!” – fogalmaznak. Mindenkit óvatosságra intenek és arra utasítanak, hogy segítsünk azoknak, akik rá vannak szorulva segítségünkre. „Bízzunk az Úrban, az ő segítségében és védelmében!” – biztatják a híveket.

 

Római templomban (Fotó: archívum)

 

Imádkozás a zólyomi Szent Erzsébet templomban (Fotó: archívum)

 

A közegészségügyi Hivatal által közzétett szórólapok magyar fordítása: 

 

 

 

Laky Erzsébet

Forrás: m.tkkbs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.