Nyitókép: MZ

 

Az Aktuality.sk azt a Fedor Čiampor professzort kérdezte a koronavírusról, aki egész életét a vírusok vizsgálatának szentelte.

 

A koronavírus hasonló az influenzához vagy veszélyesebb annál?

 

 hirdetes_810x300  

Ez egy olyan fertőzés, ami valamelyest különbözik az influenzától. Olyan megbetegedéssel kezdődik, ami ugyan hasonlít az influenzára, viszont nátha nem jelentkezik. Ha valaki azt várja, hogy folyni fog az orra, akkor téved. A koronavírus száraz köhögéssel jelentkezik, mert a fertőzés az alsó légutakban kezdődik, majd jön a fejfájás és az egész testre kiterjedő gyengeség – az influenzához hasonlóan.

 

A koronavírusos megbetegedés enyhébb, mint az influenza. Sok ember anélkül túlesik rajta, hogy tudatosítaná a betegséget. Veszélyben elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő idősek vannak, továbbá azok az onkológiai páciensek, akiknek az immunrendszere nehezen tud megküzdeni a fertőzéssel.

 

A koronavírusba eddig kevesen haltak meg. Az elhalálozási arány 3% alatt van, míg 2002-ben a SARS-vírus terjedése idején az elhalálozási arány 10%-os volt. Az influenzajárvánnyal összehasonlítva a koronavírusos elhalálozások száma jóval alacsonyabb.

 

Hogyan kellene az embereknek védekezniük a vírus ellen? Helyénvalók a pánikkeltő intézkedések?

 

Helyénvaló az orrot és szájat takaró szájmaszkok használata, viszont ezek sem biztosítanak száz százalékos védelmet, ugyanis a cseppfertőzés bekerülhet a kötőhártyazsákba, a könnycsatornán keresztül pedig a felső légutakba.

 

Ha olyan térségbe megyünk, ahol a koronavírus jelenlétét igazolták, akkor a szájmaszk védelmet biztosíthat. De fontos lenne tudatosítani, hogy ne keressünk fel olyan helyeket, ahol a vírus már felütötte a fejét.

 

Azt mondta, hogy az esetek többségében az emberek képesek kigyógyulni a koronavírusból. Hogyan gyógyítják ezt a típusú vírust? Ki lehet feküdni?

 

Úgy gyógyítják, ahogy az összes többi vírust, ami a felső légutakat érinti. Ez azt jelenti, hogy otthon kell maradni, szellőztetni kell, vitaminokat szedni, forró italokat inni és nem szabad feleslegesen kimenni. Két-három nap alatt ki lehet feküdni.

 

Tehát nem helyénvaló az a pánik, miszerint a koronavírusba bele lehet halni?

 

A halálozási aránya két-három százaléknyi. Statisztikai szempontból a 60 év feletti gyenge immunrendszerrel rendelkező személyekre veszélyes a betegség, a gyerekeknél 15 éves korig pedig nagyon alacsony a rizikó.

 

Mi a véleménye arról, hogy az emberek a koronavírus miatt előre felvásárolják az élelmiszert és a tisztítószereket? Ön szerint ez észszerű dolog vagy felesleges pánik?

 

Minden pánik csak ahhoz segít hozzá, hogy ilyesmi elkezdjen terjedni. Az emberek nagy csoportokba tömörülnek, tolonganak a boltokban és azt gondolják, hogy ha két hónapra való rizst vásárolnak, akkor meg vannak mentve. Ez az egész felesleges.

 

Az ember ebből a betegségből képes két-három nap alatt kigyógyulni, maximum kéthetes otthoni karanténban marad. Az a fontos, hogy betartsuk a személyes higiéniát és ne látogassunk olyan helyiségeket, ahol sok ember tartózkodik, továbbá ha nem muszáj, akkor ne utazzunk.

 

Ahogy jött vírus úgy fog távozni?

 

Minden járványnak megvan a saját szabálya, a kezdete, a kicsúcsosodása és a lecsengése. Ezt a kínai fertőzöttek számának csökkenésében is látjuk.

 

Azt tudni kell, hogy a téli hónapok ideálisabb feltételeket biztosítanak a vírusok számára, mint a nyári hónapok.

 

A vírusok jobban bírják a hideget, mint a meleget és a szárazságot. A cseppek – amivel a vírus a levegőben terjed – télen órákig, sőt napokig megmaradnak, míg a meleg nyári napokon gyorsan kiszáradnak, a vírus pedig elpusztul. Ezért is gondolom úgy, hogy a közeledő átmeneti időszakban a fertőzés folyamatosan alábbhagy.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 640 olvasónak tetszik ez a cikk.