Dezső
  • HUF: 383.92
  • USD: 1.06
  • 15 °C
  • 21 °C

Hirdetés (X)

Egészség

Virológus: A koronavírus gyógyítható, ne pánikoljunk!

Otthon kell maradni, szellőztetni, vitaminokat szedni, forró italokat inni és nem szabad feleslegesen kimenni.

Nyitókép: MZ

 

Az Aktuality.sk azt a Fedor Čiampor professzort kérdezte a koronavírusról, aki egész életét a vírusok vizsgálatának szentelte.

 

A koronavírus hasonló az influenzához vagy veszélyesebb annál?

 

Ez egy olyan fertőzés, ami valamelyest különbözik az influenzától. Olyan megbetegedéssel kezdődik, ami ugyan hasonlít az influenzára, viszont nátha nem jelentkezik. Ha valaki azt várja, hogy folyni fog az orra, akkor téved. A koronavírus száraz köhögéssel jelentkezik, mert a fertőzés az alsó légutakban kezdődik, majd jön a fejfájás és az egész testre kiterjedő gyengeség – az influenzához hasonlóan.

 

A koronavírusos megbetegedés enyhébb, mint az influenza. Sok ember anélkül túlesik rajta, hogy tudatosítaná a betegséget. Veszélyben elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő idősek vannak, továbbá azok az onkológiai páciensek, akiknek az immunrendszere nehezen tud megküzdeni a fertőzéssel.

 

A koronavírusba eddig kevesen haltak meg. Az elhalálozási arány 3% alatt van, míg 2002-ben a SARS-vírus terjedése idején az elhalálozási arány 10%-os volt. Az influenzajárvánnyal összehasonlítva a koronavírusos elhalálozások száma jóval alacsonyabb.

 

Hogyan kellene az embereknek védekezniük a vírus ellen? Helyénvalók a pánikkeltő intézkedések?

 

Helyénvaló az orrot és szájat takaró szájmaszkok használata, viszont ezek sem biztosítanak száz százalékos védelmet, ugyanis a cseppfertőzés bekerülhet a kötőhártyazsákba, a könnycsatornán keresztül pedig a felső légutakba.

 

Ha olyan térségbe megyünk, ahol a koronavírus jelenlétét igazolták, akkor a szájmaszk védelmet biztosíthat. De fontos lenne tudatosítani, hogy ne keressünk fel olyan helyeket, ahol a vírus már felütötte a fejét.

 

Azt mondta, hogy az esetek többségében az emberek képesek kigyógyulni a koronavírusból. Hogyan gyógyítják ezt a típusú vírust? Ki lehet feküdni?

 

Úgy gyógyítják, ahogy az összes többi vírust, ami a felső légutakat érinti. Ez azt jelenti, hogy otthon kell maradni, szellőztetni kell, vitaminokat szedni, forró italokat inni és nem szabad feleslegesen kimenni. Két-három nap alatt ki lehet feküdni.

 

Tehát nem helyénvaló az a pánik, miszerint a koronavírusba bele lehet halni?

 

A halálozási aránya két-három százaléknyi. Statisztikai szempontból a 60 év feletti gyenge immunrendszerrel rendelkező személyekre veszélyes a betegség, a gyerekeknél 15 éves korig pedig nagyon alacsony a rizikó.

 

Mi a véleménye arról, hogy az emberek a koronavírus miatt előre felvásárolják az élelmiszert és a tisztítószereket? Ön szerint ez észszerű dolog vagy felesleges pánik?

 

Minden pánik csak ahhoz segít hozzá, hogy ilyesmi elkezdjen terjedni. Az emberek nagy csoportokba tömörülnek, tolonganak a boltokban és azt gondolják, hogy ha két hónapra való rizst vásárolnak, akkor meg vannak mentve. Ez az egész felesleges.

 

Az ember ebből a betegségből képes két-három nap alatt kigyógyulni, maximum kéthetes otthoni karanténban marad. Az a fontos, hogy betartsuk a személyes higiéniát és ne látogassunk olyan helyiségeket, ahol sok ember tartózkodik, továbbá ha nem muszáj, akkor ne utazzunk.

 

Ahogy jött vírus úgy fog távozni?

 

Minden járványnak megvan a saját szabálya, a kezdete, a kicsúcsosodása és a lecsengése. Ezt a kínai fertőzöttek számának csökkenésében is látjuk.

 

Azt tudni kell, hogy a téli hónapok ideálisabb feltételeket biztosítanak a vírusok számára, mint a nyári hónapok.

 

A vírusok jobban bírják a hideget, mint a meleget és a szárazságot. A cseppek – amivel a vírus a levegőben terjed – télen órákig, sőt napokig megmaradnak, míg a meleg nyári napokon gyorsan kiszáradnak, a vírus pedig elpusztul. Ezért is gondolom úgy, hogy a közeledő átmeneti időszakban a fertőzés folyamatosan alábbhagy.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 640 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borka Marta
2020. Már. 10. 18:29

Olaszorszagban eddig 638 haltak meg pontos adat 9000 a fertozott de naponta tobb szaz embert kikezelnek

Varga Lajos
2020. Már. 14. 08:22

Az ilyen és ehhez hasonló hisztériák fő forrása a pénzhajhász világunk.Ugyanis a piac alapvető érdeke az, hogy lehetőleg mindent, még a kutya...rt is el kell adni, aminek természetes velejárója,hogy vevőt kell találni.Márpedig pl. a kutya...rt csak annak lehet eladni, akinek pénze ugyan van, de azt azért csak utólag deríti ki, hogy amit vett, az gyakorlatilag semmire sem jó.Nos az ilyen szintű "üzletekhez" elengedhetetlenül kell a félretájékoztatás és még a hisztériakeltés is belefér egy ilyen világ elfogadott eszközeinek sorába. Persze a hisztériát azt úgy kell előidézni, hogy minden hisztériaellenesnek tűnjön. Nos az ilyen "információ-árasztásban" elsőrangú segítőeszköz a prostituált alaptermészetű média, ahol alig akad tisztességes ember, vagy olyan, aki az ilyen szándékkal meggyanúsítható lehet. Innentől kezde már csak minden kalapvírusos hisztéria körüli elmélkedésben az volna az érdekes hogy 1 Az okok természetesek-e, vagy mesterségesen előidézettek? 2. Ki illetve kik azok, akik ebből a hisztériakeltésből eredően a leginkább haszonhoz jutnak? 3. Az előbbiek ismeretében lehet értékelni és minősíteni a lefolyás tényeit.

Magdolna Selmeczi
2020. Már. 14. 08:52

Azért kívánom Önnek kedves Varga Lajos, hogy önt kerülje el a hisztéria, meg a halál is! Orbán Viktor most készül elrendelni kéthetes statáriumit, de a Parlament elrendelhet további 6 hónapot a 2/3-dal, ami nem a protituált médiából, hanem Orbán szájából hangzott el! Ha neki érdeke a pánikkeltés, értékelje a saját meggyőződése szerint.

    Varga Lajos
    2020. Már. 14. 09:34

    Köszönöm jókívánságait! Orbán Viktor szerintem nem hisztériát kelt, hanem kicsit megkésve próbál valami olyasmit produkálni, ami utólag jól használható a mintha elvek szerinti magyarázkodásokhoz. De hát ő ugye politikus, akinek a megnyilvánulásait ugyanolyan fenntartásokkal kell elviselni, mint a média megnyilvánulásait

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket