Nyitókép: gyerekmonitor.hu

 

A Szlovákiában uralkodó koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében a leköszönő kormány számtalan szigorú intézkedést hozott az egészség megőrzése céljából. Néhány településen már a parkokat, játszótereket is lezárták, hiszen a kényszer-szünidő miatt a fiatalok ott kezdtek gyülekezni. Elkeserítő, hogy néhányan a rendelkezések ellenére – főleg falukon – csoportosan járnak ki futballozni, labdázni.

 

Forrás: Klőr Levente FB-oldala

 

Mindenkinek meg kell értenie, hogy az intézkedések értünk vannak. Mivel a gyermekek otthon vannak, az azonnali pánik nem indokolt. Igaz, hogy az ember nincs ehhez hozzászokva, de a világ ilyenkor sem csak videójátékból, internetezésből áll.

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: Nagyszarva FB-oldala

 

A közösségi médiában sorra jelennek meg a különféle tanácsok. Vannak, akik ilyen helyzetben is a tanulás fontosságát hangsúlyozzák, ezért Nagyszarva községben például szervezett formában (e-mail)  küldik ki a tananyagot.

 

Más településeken ahol szintén ilyen formában zajlik az oktatás, egyes szülők aggódni kezdtek, hogy a tanárok leterhelik majd a diákokat, ezért nyilvánosan kérik ennek elhalasztását. Főleg olyan szülők, akik foglalkozásukat tekintve nem pedagógusok.

 

Forrás: Magyar kormány FB-oldala

 

A magyar kormány műsorszolgaltatással segíti a tanulást.

 

Körkép.sk

 

Az egyelőre 14 napos elzárás komoly kihívást jelent, ugyanakkor az otthonlétet akár hasznosítani is lehet. Méghozzá olvasással. Igaz ugyan, hogy a könyvtárak zárva vannak, viszont az otthoni polcokon is biztosan találunk eddig még elolvasatlan, érdekes olvasmányt.

 

Körkép.sk

 

A keresztény családokban hangsúlyozzák az ima fontosságát és a Szentírás olvasását is. Erre tett javaslatot többek között Fenes Iván, Bős város polgármestere is a Körkép.sk olvasóihoz intézett beszédében. Továbbá szentmisék és imák is megtalálhatóak a médiában. Ezek a programok akár a felnőtt időtöltését is kiegészíthetik.

 

Március 15.: “…nem egymás ellen kell küzdenünk – tartozzunk bármelyik nemzethez, sorsunkat nem nehezíthetjük kicsinyes torzsalkodásokkal!” – Fenes Iván

 

A kisebbeknek a dunaszerdahelyi Varazsműhely baba-mama klub is több tanácsot tesz. Pl. labdajátékokra és mondóka tanulásra biztatnak. Mások kézművességre intenek.

 

Kép: A baba-mama klub FB-oldala

 

Az otthon hosszan töltött idő és a #maradjotthon közösségi médiában indított kampány lényege, hogy az ember csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát. A fittneszguruk ilyenkor is mozgásra intenek, hiszen különböző gyakorlatok végezhetőek otthon, de akár közvetítés segítségével is megmogathatjuk izmainkat.

 

 

Forrás: Deni Kocsis fitnesszguru FB-oldala

 

Természetesen ez csak néhány példa a sok közül, de ezen kívül is számtalan programlehetőség van a gyermekek részére. A későbbiekben foglalkozunk a felnőttek időtöltésével is.

 

Tehát unatkozásra semmi ok, maradjunk egészségesek és óvjuk meg környezetünket is. Maradjunk otthon!

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.